18. heinäkuuta 2014

Mitä lahjaksi vastasyntyneelle?

Nyt kun olen sopeutunut vauva-arkeen (niin hyvin kuin minusta minä voin siihen sopeutua :)), on aika jakaa ajatuksiani tarpeellisista tavaroista, joita voi antaa lahjaksi pienen vauvan perheelle. Tämä toimikoon myös itselleni muistutuksena jos joku päivä en enää oikein muista, että mitä sitä oikein tarvitsikaan. :)

Ennen minulla ei ollut tästä aiheesta siis yhtään mitään käsitystä, mutta nyt on alkanut selkiytyä mikä on oikeasti tarpeellista ajattelin tästä syystä jakaa ajatuksiani. Kommenttiosioon voi laittaa omia vinkkejä! Minusta toimivimmat lahjat ovat:

Pyyhkeet ja rätit sekä peitot
Rättejä menee useita päivässä vauvan pulautellessa ja kuolatessa. Niitä ei minusta voi olla liikaa. Meillä on niitä varmaan parikymmentä käytössä ja silti aina silloin tällöin tuntuu, että niitä on liian vähän vaikka pyykkikone tuntuu pyörivän päivittäin. Rättejä voi olla sekä pieniä, että isoja. Itse olen tykännyt valkoisista ihan sellaisista perusrievuista ja bambupyyhkeistä. Hauskana juttuna muuten se, että minä en pienenä suostunut kuulemma käyttää mitään valkoista rättiä, jollei sen reunoja oltu puhkottu joko omien sormieni kautta tai sitten saksilla. :D
Peittoja menee sekä vauvan päälle, että sen alle jos se on vaikka sohvalla tai lattialla. Mila tykkää olla aika paljon sohvalla ja varsinkin kun se ei ole vielä ennen eilistä päivää osannut kääntyä se oli helppoa. Nyt on siis haasteellisemmat ajat edessä. :) Peittona pehmeät toimivat ja lampaantalja on myös aika toimivaksi todettu.  

Bodyt ja vaatteet 
Erilaiset vauvan asut ovat myös hyviä ostoksia. Tosin makuja on erilaisia ja jotkut eivät esimerkiki halua mitään vaaleanpunaisia juttuja tytöille tai vaaleansinisiä pojille. Siksi valkoinen tai sukupuolineutraali vaate voi olla paras ostos. Meillä näillä seikoilla ei ole ollut väliä, mutta jos ostan muille lahjoja kannattaa tämä huomioida varsinkin jos vanhemmat eivät ole kovin tuttuja.

Kun vauva on alle kaksi viikkoa vanha, sen kynsiä ei saa leikata ja se voi tästä syystä raapia kasvojaan. Etenkin vastasyntyneelle sellaiset bodyt, joissa on käännettävät hihat (joilla saa kädet ja kynnet piiloon) ovat hyviä. Ne voivat olla kuitenkin suhteellisen kalliita.

Huomioitavaa on myös kokojutut. Vauva kasvaa näistä kaikista pienimmistä vaatteista todella nopeasti ja osalle kaikista pienimmät vaatteet voivat olla heti jo liian pieniä. Ehkä suosisin tästä syystä 3-6kk vaatteita tai jopa vanhemmille vauvoille sopivia vaatteita. Kaikki kun tuntuvat antavan näitä vaatteita erittäin pienikokoisille, voi syntyä sellainen tilanne, että vauvan ollessa ihan pieni, vaatteita on paljon ja sitten yhtäkkiä vaatteita ei olekaan riittävästi.

Mila tällä viikolla. Saimme tämän ihanan sitruunabodyn lahjaksi. Se on ollut kovassa käytössä.
Sukat, housut ja sukkahousut 
Sukkia, housuja ja sukkahousuja ei minusta voi olla liikaa. Sukat voivat tosin putoilla helposti jaloista, jos ne ovat liian isoja. Siksi ehkä housut ja sukkahousut ovat parhaita. Jos osaat kutoa, villasukat ovat myös talvella erinomainen lahja. Kenkiä vauvat eivät käytä ollessaan pieniä. Eli jos ostat kengät, ne tulee käyttöön sitten vasta myöhemmin. Ne ovat kuitenkin erittäin söpöjä, joten ihan sen takia myös kivoja lahjoja. :D

Mila sai ihanat Converset lahjaksi.
Pipot 
Vaikka olisi kesä, vastasyntyneet ja vauvat käyttävät pipoja. Meille sanottiin synnytyslaitoksella, että hikka voi johtua siitä, että vauvalla ei ole pipoa. Pipo on meidän vauvalla kuitenkin sellainen, mikä tuntuu ärsyttävän sen pudotessa hänen silmilleen. Liian isot pipot ei siis toimi ja liian pienet ei mahdu päähän. Äitini kutoi todella hyvän kypärämallisen pipon. Se on Milasta ollut mukava.

Tuttipullot 
Meistä parhaat tuttipullot ovat olleet Avent-merkkisiä ja niistä 1-tutilla varustettuja. Tuttiosioita on siis erilaisia ja tuttipulloja erilaisia. Jos meidän vauvalle antaa meillä esimerkiksi 2-tutilla maitoa, se pulauttaa sen lähes kokonaan ulos. Kakkostutti antaa vauvan suuhun enemmän maitoa kuin 1-tutti.
Muutama sana myös ihan näistä normaaleista tuteista tähän yhteyteen (ei siis maitopullon tuteista)... Moni ei suosittele tutteja käytettäväksi (hampaat voivat alkaa kasvaa väärin). Kaikki vauvat eivät niistä myöskään välitä. Esimerkiksi meillä Mila ei niistä tykkää. Tästä syystä tutti voi olla turha lahja.


Lelut 
Vastasyntynyt ei leluista yleensä ymmärrä mitään. Ensimmäisenä astuu kuvioon erilaiset purulelut, joilla vauva voi helpottaa oloaan kun hampaita alkaa ilmestyä. Värilliset erilaiset rattaisiin kiinnitettävät lelut voivat myös toimia ja helistimet. Me ostimme Hymy-helistimen, mutta Mila ei ole siihen erikoisemmin reagoinut. Vauva ei myöskään ihan pienenä osaa tarttua leluihin, joten se on ihan hyvä huomioida niitä ostaessa. Lelut toimivat totta kai sitten myöhemmin. :)

Synnytyssairaalasta saimme tällaisen lahjapakkauksen, joka sisälsi mm. Pampersin ja Liberon terveiset.
Eli yhteenvetona ehkä nuo rätit ja pyyhkeet ovat helpoimpia lahjoja, tosin ehkä hieman tylsiä. Myös sukat, bodyt ja sukkahousut toimisivat meillä. Aina voi myös muistaa äitiä ja esim pieni pullo skumppaa tai sampanjaa voi olla toivottu lahja. Isoa pulloa kun imettäessä ei voi oikein juoda ja sitä ei sitten ehkä raaski avata. Näiden lisäksi myös itsetehty "hoitolipuke" voisi olla hyvä lahja, jossa lupaat antaa perheelle esim. lastenhoitoapua. Vanhemmat varmasti arvostaisivat omaa aikaa, jos voisit mennä auttamaan heitä esim. lasten hoidossa tai vaikka ruoanlaitossa. Kavereita voi muuten olla vaikea pyytää auttamaan arjen askareissa.

Onko teillä antaa lahjaideoita? Mistä olette itse tykänneet?

Ei kommentteja:

Jaa blogikirjoitus kavereillesi