21. toukokuuta 2014

Raskaana ja äityislomalla oleva yrittäjä

Toimistovierailut on nyt koettu Milan kanssa hänen täyttäessään kuukauden. Niiden onnistumisprosentti on toistaiseksi ollut 50% (N=2). Ensimmäisellä kerralla Mila nukkui koko vierailun ajan, paitsi välillä söi 20 minuuttia. Toisella kertaa hänen kanssaan tuli sitten seurusteltua koko aika ja nukkuminen ei kiinnostanut ollenkaan. Mutta kivaa oli!

Kun sain tietää olevani raskaana, aloitin netissä metsästyksen, jonka tavoitteena oli löytää ohjeita siihen miten yhdistää yrittäjyys ja vauva. Tulokset olivat siinä suhteessa heikot, etten löytänyt hyviä lähteitä. En löytänyt sellaisia henkilöitä, joiden tilanne olisi ollut juuri sama kuin minulla. Suurin apu tuntui löytyvän ulkomailta ja etenkin kirjojen muodossa. Ostin jopa Darla DeMorrow:n kirjan nimeltä "The Pregnant Entrepreneur". Se toi jotain pientä lohtua minulle kun se oli postissa matkalla luokseni (tuntui, että olin etenemässä tässä projektissa). Sen hyödyt olivat kuitenkin loppujen lopuksi minimaaliset. En saanut kirjasta oikein mitään sellaista irti, mitä olisin halunnut. Mitä sitten halusin? Ehkä jotain vastauksia ja selviytymiskeinoja.


Mitä olen sitten oppinut vauva-arjen ja yrittäjyyden yhdistämisestä?
9 kuukautta on hyvä aika saada asioita suunniteltua (niin paljon kuin niitä nyt yleensäkin voi suunnitella. Eli suunnitelmat menevät kuitenkin uusiksi. Esimerkiksi minun vauvani päätti tulla ulos kaksi viikkoa etuajassa. Se oli oikeasti kaksi viikkoa omia suunnitelmiani etuajassa.) Tämä aika on tärkeässä roolissa. Sinun tulee tehdä päätöksiä kuinka hoitaa se aika kun olet poissa ja toisaalta miten varmistaa, että palattuasi töihin, homma alkaa heti rullaamaan. Itselläni tämä merkitsi töissä tehtävien uudelleenorganisointia ja toisaalta monien palaverien sopimista vasta kuukausien päähän, siihen kun itse olisi jo takaisin maisemissa.
Käsityksesi ajasta tulee muuttumaan. Kun ennen tarvitsit sähköpostin lähettämiseen viisi minuuttia, nyt se voi viedä 4h kun et vain pääse lähettämään sitä. Päivä menee hetkessä.
Älä ota itsellesi liikaa työtä/vastuuta äitiysloman ajaksi. Se hajoittaa jos et pysty takaamaan samaa laatua kuin ennen (näin ainakin minun kohdallani). Vauvalla on oikeus sinun aikaasi. Mikä on vauvasi tunnin hinta jos se menee töihin? Nämä kaksi lausetta sai minut pysähtymään. Totta kai silloin kun hän nukkuu voit tehdä mitä haluat, mutta hänen nukkumisajankohdistaan ei ole mitään takeita. Joskus hän voi nukkua neljä tuntia putkeen. Joskus taas koko päivä menee valveillaoloon, itkuun ja syöttöön.
Vauvalla on vaikutus liiketoimintaasi. Se tulee hyväksyä. Ja se on ok. Itselläni on hyvä tilanne siitä syystä, että pystyn tekemään töitä myös etänä ja minulla on tiimiä, joka pystyy tekemään töitä itsenäisestikin. Yksityisyrittäjillä tilanne on toinen.
Aivosi toimivat eri tavalla. Yrittäjänä olen totuttanut aivoni prosessoimaan paljon tietoa nopeassa ajassa ja hallitsemaan monia asioita samanaikaisesti. Vauva-arjessa aivot ovat toisella tavalla rasituksen alla (monelle unen puutteen takia). Itselleni on ollut haastavaa se, että en voi käyttää aivojani samalla tavalla kuin ennen. En voi paneutua haastaviin tai luoviin projekteihin, jotka ovat olleet minulle aina onnentuojia. Kai se voisi olla verrattavissa siihen, ettei harrastaisi liikuntaa kun on tottunut aiemmin joka päivä näin tekemään.

Näitä ajatuksia tänään. Onko minulla kohtalotovereita? 

Ei kommentteja:

Jaa blogikirjoitus kavereillesi