4. huhtikuuta 2012

{Suurennuslasin alla № 01 | Subway}

Muutama päivä sitten kerroin retkestäni Subwayhin ja tästä retkestä inspiroituneena päätin aloittaa blogissani uuden sarjan: "Suurennuslasin alla". Sen tarkoituksena on tuoda esiin sitä, mitä (ruoka-/ravintola) yritys kertoo itsestään tai sen tuotteista omilla sivuillaan ja mitä niiden tuotteet sisältävät. En kirjoituksessani aio ottaa sen kummemmin kantaa yritykseen vaan toivonkin, että lukijat kommentoisivat omia näkemyksiään kommenttiboksissa. :) Värikoodit on otettu kirjasta hyvä, paha lisäaine. Jos tuotteessa on haitallisia aineita, kerron miksi se on haitallinen. Haitallisuuden löydät väreistä keltainenoranssi ja punainen. Oranssin ja punaisen kohdalla kerron, mistä lisäaineesta on kyse ja mitkä sen haittavaikutukset ovat

Ensin tarkastellaan hieman mitä Subway kertoo omilla kotisivuillaan itsestään. Olen poiminut tähän muutaman kohdan kyseisen brändin omilta sivuilta:
Eat Fresh, Live Green on SUBWAY® -ravintoloiden tapa kertoa asiakkailleen, että ravintolat ovat sitoutuneet vaikuttamaan myönteisesti kaikella toiminnallaan. 
SUBWAY® -ravintolat ovat lähteneet matkalle, jonka tavoitteena on tehdä SUBWAY® -ravintoloista ja niiden toiminnasta mahdollisimman ympäristö- ja yhteiskuntavastuullista. Päivittäisessä toiminnassa pyritään myönteiseen ympäristövaikutukseen, samalla kun parannetaan asiakkaiden, ravintolayrittäjien, työntekijöiden, myyjien ja yhteiskunnan oloja kaikkialla maailmassa. 
SUBWAY® -ravintoloissa uskotaan, että hyvät ja ympäristön kannalta kestävät liiketoimintakäytännöt auttavat parantamaan ravintolayrittäjien kannattavuutta, asiakkaiden ruokailukokemusta ja suojaamaan planeettaamme. Siksi SUBWAY® -ketju on sitoutunut seuraaviin asioihin: 
- Kehitetään jatkuvasti maukkaita ja ravitsevia vaihtoehtoja sisältävää valikoimaa sekä tarjotaan tietoa ravitsemuksesta ja tasapainoisista elämäntavoista. 
- SUBWAY® -brändi on ravitsemustietoutta edistävä, joka tarjoaa laajan valikoiman maukkaita vaihtoehtoja asiakkaille kaikkialla maailmassa. Ravintosisältötiedot ovat saatavilla ravintoloissa, jotta asiakkaat voivat tehdä valistuneita valintoja. 
- SUBWAY® -ketju kehittää jatkuvasti ruokalistaansa ja ruokansa ravintoarvoja.

Tämän puheen jälkeen seuraa suurennuslasiosuus. Eli katsotaan hieman Subwayn ravintosisältötietoja, jotka löytyvät täältä. Kyseinen lista on Australian Subwaystä, eli jotain eroa voi olla Suomeen ja toivonkin, että joku asiasta tietävä kommentoisi tuohon kommenttiboksiin tätä. Tässä kuitenkin muutama poiminta. Valitsin nyt tuosta listasta sellaiset, jotka saattaisin itse ostaa ajatellen niitä terveellisimmiksi vaihtoehdoiksi:

BANANA SMOOTHIE: Skim milk, water, ice, non fat yoghurt (9.5 %) [water, skim milk powder, emulsifier (471), culture], banana purée (5%), sugar, skim milk powder, dextrose, tapioca maltodextrin , whey powder, unsalted butter, stabilisers (410,412, 407), flavour. 407=karrageeni, saattaa vaikuttaa ruoansulatuselimiin ja vatsaan; ei suositella lapsille; paksusuolentulehdus; aiheuttaa eläimille syöpää.
HONEY MUSTARD (LOW FAT) CONDIMENTS: Water, sugar, vinegar (white, cider), thickener (modified maize starch 1422 , 1414), honey (3%), spice (mustard powder, onion powder, turmeric, garlic powder, cloves, white pepper, nutmeg, cinnamon), crushed mustard seed(1.7%), salt, acidity regulator (260, 338, 330), colour (171, 150d), lemon juice concentrate, stabilizer (415), preservative (202, 211), natural herbal extract (Origanox WS). 211 = natriumbentsoaatti, astma, nokkosrokko; kosketusihottuma, heinänuha, suu- ja ihoärsytys, hyperaktiivisuus, anafylaksia, aspiriinille yliherkkien kannattaa välttää.
MULTIGRAIN BREAD Wheat flour, water, grains (12%) [kibbled wheat, kibbled rye], yeast, wheat
gluten, wheat fibre, sugar, iodised salt (anticaking agent (535)), canola oil, soya flour, emulsifiers (472e, 481, 471), food acid (300), enzyme, thiamine, folate. Made in a plant that also processes sesame and dairy.
VEGGIE PATTIE Carrots, Bread Crumbs (Wheat Flour (white, wholemeal), Water, Yeast, Salt, Soya Flour, Gluten, Rye Flour, Vegetable Oils, Nature’s Gold Flour, Maize Corn Flour, Vinegar, Sesame Seeds, Emulsifiers (471,481,473-e), Preservatives (282), Barley Oat Bran, Sugar, Vegetable Gum (412), Mineral (iron), Vitamins (niacin, thiamin, vitamin E, folate)), Yellow Split Peas, Chick Pea Splits, Onions, Broccoli, Fresh Garlic, Selected Herbs and Spices. May contain traces of milk and tree nuts.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

natriumbentsoaatti on bentsoehapon suola. Bentsoehappoa taas on monissa jutuissa, kuten puolukoissa. Lisäainenumeroinnin tarkoitus on kategorisoida aineita ja yhdenmukaistaa tuoteselosteita. Kun yksinkertaiset ihmiset itkee jokaisesta numerosarjasta joka löytyy leipäpussista, saadaan uusi markkinointikikka vaihtamalla numerot triviaalinimiin ja lätkäsemällä iso "EI E-KOODEJA" tarra pussin kylkeen. Kuka voittaa?

HelloHelene kirjoitti...

@Anonyymi Hyvä kommentti.Kuten tuosta postauskesta voi nähdä, monet lisäaineet ovat "vihreitä", eli ok. Aiemmin kirjoitinkin postauksen puolukan lisäaineista. :) http://hello2helene.blogspot.com/2011/10/positiivisempi-nakemys-lisaaineisiin.html
Toivottavasti blogini lukijat eivät pelkästään kiinnitä huomiota tuossa postauksessa ja tulevissa lisäaineisiin. Myös muihin aineisiin, mitä tuotteissa on (mm. suolaan ja sokeriin) kannattaa kiinnittää huomiota.

lifestyle kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe. Valitsen itse usein Soutwest kastikkeen ja olisikin mielenkiintoista tietää kastikkeen sisällöstä enemmän.

http://lifestyle81.blogspot.com/

HelloHelene kirjoitti...

@lifestyle CHIPOTLE SOUTHWEST Soya bean oil, water, white vinegar, milk solids, egg, salt, spices, acidity
regulator (270), yeast extract, stabiliser (415),flavours, emulsifier (405, 433), preservative (202, 211),
parsley, antioxidant (385), sweetener (950).

Anonyymi kirjoitti...

Ja minkä takia sä sätit Subwayta. Eiköhän jokainen terveellä järjellä varustettu ihminen ymmärrä että pikaruokalat eivät ole ekologisimmasta tai terveellisimmästä päästä, vaikka mainostaisivatkin sitä. Luontaistuotteetkaan eivät ole terveydelle edullisia vaikka niistä sellaista kuvaa yritetään luoda.
Jos haluat syödä ja käyttäytyä ekologisesti, älä mene subiin.
Osta maatilatorilta luomukanaa ja jauhoja, tee itse sämpylät ja väännä oma täytetty leipä. Ei se oo sen vaikeempaa. On naiivia ja ehkä hivenen tarkoitushakuista käydä maailmanlaajuisessa pikaruokaketjussa syömässä ja sitten itkeä blogissaan miten tunsi yllättävän ja valtavan piston (t)ekosydämessään... Sama kuin kävis tankkaamassa citymaasturiaan ja itkis sen jälkeen miten ABC-ketju onkin niin epäekologinen.

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiinnostavaa, että jatkaisit myös sitä jo aiemmin aloittamaasi meikkien sisältämien kemikaalien tiirailua tuolla samalla värisysteemillä kuten teit aiemminkin.

Tuo yllä olevan anonyymin juttu on sinänsä looginen. Arvaahan sen mitä pikaruokaravintoloitten ruokien sisällöstä löytyy...

Samahan se on kyllä toisaalta myös meikkienkin kanssa. Luomusertifikoidut ja luonnollisista raaka-aineista tehdyt olisivat parhaita.

Mutta voisi se meikkien lähempi tarkastelu olla joka tapauksessa kiinnostavaa.

Aada

Anonyymi kirjoitti...

HEI HIUSVÄRIT vielä! Niissä sitä syynättävää vasta riittäisikin! Ne ovat ehkä kaikkein rankin ja vaarallisin kemikaalien lähde monien naisten elämässä. Aineet imeytyvät ihon läpi elimistöön. :(

HelloHelene kirjoitti...

@Anonyymi Subway nyt sattui tulemaan ensimmäiseksi mieleeni kun satuon käymään siellä viime viikolla (en siis Subissa ollut käynyt ainakaan 1.5 vuoteen). Tarkoituksenani ei ole sättiä Subia, vaan tuoda esiin se neutraalissa valossa tässä postauksessani. Toivon, että jokainen tekee omat valintansa. Minusta olisi myös hienoa, jos Sub toteuttaisi uuden paremman sämpylän, joka olisi luomusämpylä. Samalla luomukastike olisi loistava lisä heidän tarjontaansa. Jos kaikki kuluttajat alkaisivat toivoa tätä, voisi sillä olla vaikutusta. :)

@Aada Jatketaan. :)

@Anonyymi Katsotaan... Minulla on ollut tavoitteena yleensä laittaa blogiini sellaisia tuotteita, joit aolen itse käyttänyt joko nyt tai aiemmin. Hiusvärejä en ole pahemmin käyttänyt. Vuoden aikana kerran, kun olin kampaajalla. Jos alan värjätä hiuksiani, teen siitä varmasti postauksen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Sepä olisikin Helene hienoa! Tykkään niin välillä syödä Subissa. Sub luomummaksi, toivotaan sitä! :)

Jaa blogikirjoitus kavereillesi