6. huhtikuuta 2012

{Mitä tehdä kun kriisi yllättää?}

Kuulin toissapäivänä, että kaverini kaverilla on kriisi. Kyseessä on sen tason juttu, että se vaikutti minuunkin syvästi vaikken kriisin osapuolia ole koskaan tavannutkaan. Mietin sitä, että miten tällaisista isoista elämän kriiseistä voi päästä yli ja yritin parhaani mukaan ohjeistaa kaveriani siitä, mitä hänen kannattaisi tehdä. Kaikki kohtaavat kuitenkin elämänsä aikana erilaisia haastavia tilanteita, josta on vaikea selvitä yksin. Harva on niin lujaa tekoa, että pystyisi pärjäämään tukeutumatta muihin.
Uskon, että elämäni olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos olisin osannut pyytää apua muilta silloin kun sitä tarvitsin. Tämä on ollut minulle aina vaikeaa. "Pitää selvitä itse", oli ehkä yksi motoistani ennen... Harmillista mutta totta. Elämässäni on ollut toistaiseksi neljä isoa kriisiä. Kaikista on selvitty ja ne ovat tehneet minusta vahvemman. Vaikka osa kriiseistä on ollut hyviä siinä suhteessa, että ne ovat kasvattaneet minua, on muutama niistä ollut sellaisia, että vaikka katsonkin niitä nyt taaksepäin (ja ne tuntuvat kaukaisilta), toivon edelleen etteivät ne olisi koskaan tapahtuneet. Niiden olemassaololle ei ole minulle vieläkään selitystä, jota kriisin yllättäessä moneen otteeseen pyrin hakemaan.

Tässä postauskessa haluan tuoda esiin joitain eri paikkoja, mistä voi saada tukea silloin kun on hankalaa. Joskus myöskään pelkät ystävät eivät ole niitä oikeita henkilöitä auttamaan kriisissä. Silloin minusta on suositeltavaa, että ystävät osaavat ohjata henkilöt jonnekin muualle (mistä saa ammattiapua) toimien tietysti edelleen kuunteluapuna ja tukena. Listaan tähän nyt kaksi eri paikkaa, mistä voi hakea apua elämän kriisin kohdatessa:
Nuorten Kriisipiste. Tämä on itselleni tuttu paikka, sillä tein sinne viime vuoden vapaaehtoistyötä. Kriisipisteelle voi mennä tarvittaessa nimettömänä ja sen henkilökunta on minusta mahtavaa porukkaa. Kriisipiste palvelee 12-29-vuotiaita. Sinne voi varata ajan tai mennä päivystykseen. Aukioloajat löytyvät heidän nettisivuiltaan. Nuorten Kriisipiste sijaitsee Helsingissä osoitteessa Albertinkatu 33. Nuorten Kriisipisteen blogiin kannattaa myös tutustua. Heidän Facebook-tili löytyy täältä.
Kirkon tukipalvelu. Kirkko tarjoaa Facebook-sivuillaan chat-mahdollisuutta, jossa voit keskustella kirkon työntekijän kanssa. Sinun ei tarvitse kuulua kirkkoon, että voit käyttää tätä chat-palvelua. Chat on avoinna keskusteluun aina, kun kirkon työntekijä on paikalla. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja käyttäjä näkyy työntekijälle anonyyminä. Chatin käyttö ei vaadi Facebookiin kirjautumista. Chat on tietoturvallinen, eikä tallennu Facebookiin. Kirkon työntekijöillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus Suomen lakien puitteissa. Kirkon työntekijöitä tavoitat chatissa parhaiten arkisin maanantaista perjantaihin klo 12-21.On hyvä huomata, että vaikka tukipalvelun tarjoaakin kirkko, se ei tarjoa uskon tuputusta.
Tässä muutama paikka, jotka tulivat minulle ensimmäisenä mieleeni. Mistä muualta voi saada apua kriisin yllättäessä? Toivottavasti tämä postaus auttaa ainakin jotakin oman kriisin tai tutun kriisin yllättäessä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.mll.fi/nuorille/lnpn/

Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin ja netti <3

*lainaus*

Puhelinnumeroon 116 111 voit soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella.

Voit kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa sinua mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjämme ovat vaitiolovelvollisia.

Voit myös kirjoittaa itsellesi tärkeistä asioista luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kirjeeseesi vastaa vapaaehtoinen, luotettava aikuinen.

Sinun on mahdollista ottaa yhteyttä MLL:n aikuiseen päivystäjään myös chatin kautta. Kahdenkeskisiä chat -keskusteluja järjestetään joka maanantai klo 17-20 IRC-Gallerian MLL chat -yhteisössä.

<3

Anonyymi kirjoitti...

http://www.osviitta.fi/
https://www.tukinet.net/

Anonyymi kirjoitti...

vaikeissa kriiseissä omalääkäri/lääkärit ohjaavat myös eteenpäin esim. terveyskeskuspsykologille, psykiatrian poliklinikalle, kelan tukemaan kuntoutusterapiaan, opiskelijaterveydenhuolto, yths, nuorisoneuvola...
toki voi olla jonoja, akuuttitapaukset pääsee akuuttiajoille. psykiatriset sairaalat, jos vakavaa itsetuhoisuutta tai vakavaa psykoottisuutta, realiteettitajun menettämistä eli silloin myös voi soittaa 112 tai mennä ensiapuun.

Katja Laamanen kirjoitti...

Tervehdys Helene!

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kirjo on laaja/sekava ja eri vaihtoehtoja löytyy niin livenä kuin netissä. Ystävien apu on kultaakin kalliimpaa mitä me ammattiauttajat emme voi tarjota. Ystävä on usein se tukipilari, joka saattaa avuntarvitsijan palvelujen piiriin. Hyvä niin. Muun muassa täältä löytyy eri vaihtoehtoja www.e-mielenterveys.fi

Et ole vielä uusissa tiloissamme käynytkään. Saanen tarjota tutustumiskierroksen ja teetä ennen kesälomia?

Jaa blogikirjoitus kavereillesi