25. maaliskuuta 2012

Vastauksia ekologisuuskeskusteluun

Hei kaikille! On ollut mukava saada paljon kysymyksiä ja kommentteja eettisyyteen ja vastuullisuuteen liittyen viime päivinä. Tämäntyyliset keskustelut ovat minusta hyviä siinä mielessä, että niistä pystyy oppimaan erittäin paljon ja ajatuksia on herännyt minulla jo vaikka kuinka paljon. Samoin myös kasa kysymyksiä.
Haluan nyt kuitenkin aluksi selventää muutamaa asiaa. Aikaisemmin minulla oli hieman kiire, joten en kerennyt vastata ja sitten vastasin ehkä hieman epämääräisesti muutamaan kommettiin, joten tässä nyt selvennystä. :)
Päivätyöni on siis sosiaalisen median toimistossa Zipipopissa, jossa olen osakkaana ja toimin toimitusjohtajana. Zipipopissa toimimme minusta ympäristövastuullisesti monessa mielessä. Tietysti parantamisenkin varaa olisi (kuten aina). Käytämme esimerkiksi työssämme tietokoneita (paperiroskaakin syntyy suhteellisen vähän), suosimme luomuteetä sekä -kahvia, käytämme paljon julkista liikennettä ja ostamme harvoin uusia tavaroita toimistollemme. Olemme ostaneet jonkin verran käytettyinä huonekaluja ja esimerkiksi oma toimistotuolini on yli 20 vuotta vanha Artekin puutuoli. Mitä tulee ekologisuuteen muuten, näkisin että parantamisen varaa meillä olisi ekologisempien saippuoiden, pesuaineiden ja sähkönkin osalta tällä hetkellä. Muuten minusta toimintamme on melko vähän ympäristöä kuormittavaa. Moni asiakkaamme on julkishallinnon toimija, joka pyrkii auttamaan kansalaisia ja luontoa.
Toinen asia on sosiaalinen vastuu, jonka olen ottanut yrityksessämme siinä mielessä vakavammin, että olen keskittynyt etenkin hyvien mallien rakentamiseen. Huolehdimme minusta henkilöstömme hyvinvoinnista monin tavoin: kaikille annetaan virikesetelit (maksimaaliset harrastusmahdollisuuksiin), matkasetelit (suosimme, että työntekijämme käyttävät julkisia). Lisäksi meillä on joka viikoinen sisäinen koulutus (joka tähtää ammattitaidon kehittämiseen) ja perjantai-olut, jonne kaikki työntekijät on kutsuttu ja se on palkallinen hetki, jolloin voimme vaihtaa kuulumisia ja keskustella myös muista asioista kuin töistä.
Minulle on tärkeää, että toimimme Zipipopissa reilusti. Meidän arvoissa on ollut yrityksen perustamisesta lähtien "Fair". Ja se korostuu minusta niin työntekijöihin kuin asiakkaisiinkin. Eli pyrimme kaikessa toiminnassamme toimimaan reilusti. Kaikkia asiakkaita emme ole ottaneet ja itse olen kieltäytynyt erään yrityksen projektista, sillä se ei edustanut omia arvojani. Tämä on sallittua myös työntekijöiltä. Eli jos jollekin joku yritys on haasteellinen, siitä keskustellaan ja koetetaan löytää ratkaisu. Näitä keskusteluja on käyty hyvässä hengessä muutamaan otteeseen ja kyseiset henkilöt ovat meillä edelleen töissä. Minusta tämä on tärkeä asia ja tuotteen mainonnan suunnittelu palvelulle, jonka arvot eivät kohtaa itsesi kanssa on minusta riittävä syy siihen, ettei sitä halua tehdä ja ettei siihen voi pakottaa. Näistä asioista tulee kuitenkin yleisesti ottaen keskustella etukäteen. Itse olen esimerkiksi sanonut yritykset, joille en haluaisi tehdä töitä. Näitä en kuitenkaan julkisesti halua sanoa, sillä asenteeni ja yritykset saattavat muuttua. Lisäksi minusta on parempi keskittyä positiivisiin asioihin kuin negatiivisiin. Lisäksi joku minusta epäeettinen yritys voisi tarvita apua jonkun tuotteen kehittämiseen, joka olisikin ekologinen. Mitä tekisin tuolloin? Asiat eivät ole simppeleitä. Olemme myös tehneet hyväntekeväisyyttä. Teimme ilmaiseksi työtä Nuorten Kriisipisteelle juuri lähes vuoden verran (itse olin tässä projektissa aktiivisesti mukana). Lisäksi osallistumme jonkin verran nuorten yrittäjien ja opiskelijoiden tapahtumiin ilmaiseksi. Olen myös itse sitoutunut joka kuukausi auttamaan yhtä opiskelijaa lopputyössään (kutsuja tulee paljon), sillä muistan hyvin sen ajan kun itse etsin apua graduuni. Sanoisin, että meidän yrityksemme on eettinen ja olen siitä ylpeä. Olen myös ylpeä työntekijöistämme ja heidän suhtautumisistaan näihin asioihin. Kun arvot on kirjoitettu ylös ja kaikki tietää pelisäännöt, joilla toimitaan hommat luistavat hyvin.
Kun tässä blogissa puhutaan yritysvastuusta ja minun eettisistä arvoista yritysjohtaja toivoisin, että keskityttäisiin Zipipopiin (sillä olen siellä päivätöissä ja osakkaana, sekä toimin toimitusjohtajana). Minulla on myös yrityksen edustusoikeus, joten voin näistä asioista kommentoida. Otan tietysti mielelläni vastaan teiltä vinkkejä Zipipopi kehittämiseksi. :)
Toinen yritys, jossa olen mukana on Indiedays. Kun olin mukana perustamassa yritystä pari vuotta sitten, tarkoituksenamme oli parantaa suomalaisten bloggaajien asemaa ja luoda toimiva liiketoimintamalli, jonka avulla myös bloggajat voisivat ansaita. Täältä voi lukea enemmän. Indiedaysissä en siis ole päivätöissä. Tällä hetkellä toimin kyseisen yrityksen hallituksen jäsenenä. Minulla ei myöskään ole edustusoikeutta Indiedaysiin siinä mielessä, että voisin alkaa puida täällä tätä asiaa sen syvemmin. Olen Indiedaysistä ylpeä siinä suhteessa, että olemme muuttaneet suomalaista mediaa ja saaneet parannettua bloggajien asemaa. Monesta suomalaisesta bloggajasta on myös tullut kaverini. Minusta ei myöskään olisi yhtään huono idea, että myös eettisille bloggaajille tulisi oma vastaavanlainen alusta.
Minusta omat arvoni ovat töissä samat kuin vapaa-ajalla. Arvoni ovat nykyisin myös erilaiset kuin kaksi vuotta sitten. Aloitin elämäntaparemonttini hieman yli vuosi sitten ja keskityin siinä aluksi terveellisempään ruokaan. Nyt mietintääni on noussut ekologisuus.
Sitten vastauksia kysymyksiinne/kommentteihinne. Kiitos kaikille ja etenkin Mirtsulle, joka on kirjoittanut useamman kommentin nimimerkillään. Välihuomiona: Moni kirjoittaa anonyyminä. Olisi hienoa, jos loppuun laittaisitte vaikka nimimerkin tai keksityn nimen, niin tietäisi että onko eri anonyymit samoja anonyymejä ja anonyymien ei tarvitsisi kommentoida toisille anonyymeille, jolloin keskustelua on hitusen vaikea seurata. :D
Mirtsu: "Sinänsä kunkin yksilön omat ekologiset valinnat ovat tärkeitä, mutta on kuitenkin fiksua muistaa, että on aika eri asia eettisesti ajatellen ostaa tahallaan syöpää aiheuttavaksi todettuja valmistusaineita sisältäviä ripsivärejä vain itselleen omaan käyttöönsä kuin lähteä edesauttamaan mainostamalla syöpää aiheuttavaksi todettujen ripsareitten käyttöä yms sadoilletuhansille teinitytöille ja nuorille, jotka eivät kaikki tule edes ajatelleeksi asiaa. Seuraukset tulevat sitten vasta jälkijunassa heidän kontolleen!"
Omassa elämässäni haluan nyt muodostaa omat kannat kosmetiikkaan ja tätä olen nyt työstämässä ja haluaisinkin blogissani keskustella näistä aiheista hyvässä hengessä. Kuten sanoin aiemmin, opiskeln nyt tätä aihetta.
Omassa blogissani olen pariin otteeseen kieltäytynyt mainoksista siitä syystä, etteivät ne olisi ollut minusta eettisiä. Tähän omaan HelloHeleneen voin vaikuttaa suoraan, sillä tämä on 100% oma blogini. Kerran en suostunut mainosyhteistyöhön siitä syystä, että näin mainostajalle olevan heidän omasta mainoksestaan 0€ hyötyä, sillä se ei minusta liittynyt blogiini mitenkään, vaikka olisin siitä saanutkin kivan pienen rahakorvauksen. Lukijoita kyseinen mainos ei olisi myöskään kiinnostanut yhtään. Tämä valinta oli siis minusta mainostajaa kohtaan reilu. Voin myös suoraan vaikuttaa siihen, ettemme Zipipopissa mainosta meistä epäeettisiä tuotteita.
Anonyymi: "Tärkeinpänä pidän kuitenkin yleistä asennemuutosta. Sitä me tarvittaisiin. Esim just mielipidevaikuttajien ja johtajien rohkeaa esilletuloa parempien ratkaisujen puolesta. Se muokkaa yleistä ilmapiiriä ekologisille ratkaisuille otollisemmaksi."
Olen kanssasi samaa mieltä ja sitä olen tässä tekemässä, eli opiskelemassa aihetta syvemmin. Vinkkejä otetaan siis vastaan. :) Ehkä tulevaisuudessa voin vaikuttaa tällä saralla enemmän.
Anonyymi: Kerrot, että ekologisten arvojen pohdinta on sinulle uutta ja vasta nyt oikeastaan opiskelet niitä esim tuon ekologisesta vuodesta kertovan teoksen kautta. Hui, olen kyllä aika säikähtynyt! Jo yläasteella ja lukiossahan on tunteja, joilla pohdiskellaan porukalla omia arvoja, yhteiskunnan arvoja ja todellakin myös ekologisia arvoja. Myös lähes mihin tahansa yliopistokoulutukseen kuuluu usein lukemista, tenttejä ja keskustelutunteja siitä, miten yhteiskunnan arvot voivat näkyä ja miten se oma arvomaailma ihmisellä yleensä muodostuu. Ekologiset näkökulmat ja kysymykset pompaavat kyllä lähes koulussa kuin koulussa esiin jossain muodossa. Pelottavaa, jos kauppakorkeakoulun voi läpäistä törmäämättä pohdiskeluun siitä,mitä arvoja ja tavotteita yritykset toteuttavat ja mitä itse haluaisi yrittäjänä tai työntekijänä edistää maailmassa. Eipä ihme, että maailma on nykyään tässä tilassa. On surullista, jos yritysjohtajat ja yritysten hallitusten jäsenet törmäävät näihin arvokysymyksiin vasta sattumalta joitain itse ostamiaan kirjoja lueskellessaan.
Kommentoin tuota nyt ehkä siinä mielessä virheellisesti, että olen kyllä aiemmin opiskellut näitä ekologisuus asioita mm. koulussa (yläaste ja lukio) ja viime vuonna IIN:ssä. Mutta tuo kirja meneekin erittäin syvälle näissä asioissa (aivan uudelle tasolle) ja selaisella tavalla, joka ahdistaa. Mitä tulee Kauppikseen... Siellä en opiskellut mitään kurssia muistaakseni, joka olisi liittynyt eettisyyteen. Olen kuitenkin eettisyydestä ollut aina kiinnostunut, mutta keskittynyt enemmän ihmispuoleen kuin siihen, mitä teemme luonnolle (valitettavasti). Nyt on siis aika kääntää sivua ja perehtyä tähän myös syvemmin.
Anonyymi: Jokaisen yrityksen ensimmäinen ajatus tulisi olla, mikä on yritykseni vaikutus maailmaan. Mitkä seuraukset se jättää jälkeensä. Saako firmani/firmamme enemmän hyvää vai pahaa aikaiseksi toiminnallaan. Vastauksesta riippuu kannattaako yritystä perustaa ollenkaan. Mikäli yrityksen alkuun saattava pääasiallinen vaikutin on lähinnä vain se, että nyt tuli keksittyä businessidea, joka tulee tahkoamaan vielä paljon rahaa, seuraukset ja jälki voi olla sen mukaista. Arvomme ja vaikuttimemme toimiemme takana ovat se peräsin, joka ohjaa tekojemme suuntaa ja ratkaisee lopputuloksen laadun. Näin on laita myös yritystoiminnan suhteen. Arvomme välittyvät myös siitä, mitä ja miten kirjoitamme. Luen monia terveyteen ja ravitsemukseen liittyviä blogeja. Eniten innostun niistä, joista huomaa, että kirjoittajan arvomaailmassa maailman- ja luonnontila sekä ihmisten aito hyvinvointi ovat kovempia arvoja edellä. Rahan teko, menestyminen ja materia eivät koskaan tee loppupeleissä niin hyvää ihmiselle eivätkä koko maailmallekaan kuin epäitsekäs kokonaisuuden parhaan ajattelu. Rakkaus toisia elollisia kohtaan ratkaisee ja siitä lähtevät teot, jotka tekevät tämän maailman paremmaksi paikaksi elää meille kaikille. Joka rakastaa todella toisia ihmisiä ja luontoa, haluaa edistää asioita, jotka ovat ihmisten, eläinten ja luonnon parhaaksi, vaikka tämä sitten rajoittaisikin omien taloudellisten voittojen määrää. Näistä arvoista ja tavoitteista olisi tärkeää puhua paljon enemmän yliopistoissa ja yrityshautomoissakin. Tosin tiedän, että näistä puhutaan ja kirjoitetaan jo sentään jonkin verran kouluissammekin. Mutta lisäys olisi varmasti tarpeen. Loppujen lopuksi kuitenkin halu toimia hyvä päämääränä lähtee jokaisen meistä sisältä ja jokainen meistä itse voi sitä halua parhaiten kasvattaa. Toisaalta ainakin itse olen saanut kannustusta ja virikettä positiivisiin muutoksiin keskusteluista toisten ihmisten kanssa. Pidänkin siis tärkeänä, että näitä arvoteemoja pidetään ainakin yleisellä tasolla esillä. Tiedän ja ymmärrän, että et halua blogiisi mitään firmojesi etiikkaan ja tavoitteisiin liittyviä keskusteluja. Olisi kuitenkin kiinnostavaa ja ehkä jotain hyvääkin aikaansaavaa, että täällä olisi välillä yleisellä tasolla jotain ekologisiin arvoihin ja tavoitteisiin liittyviä pohdiskeluja. Yhteiskunnan ja viestintäkulttuurimme pohtiminen olisi myös upeaa (<- Otan harkintaan! t. Hele). Miten maamme mediat ja yritysten ja blogien viestintäkulttuuri edistävät ekologisia arvoja tai jättävät edistämättä on mielestäni pohtimisen arvoinen asia. Olen huomannut , että monilla terveysbloggajilla ekologisuus ja ihmisten ympäristön ja ravitsemuksen saaminen parempaan kuntoon on se ihan suurin intohimo. Monille terveys-ja ekologisuusasiat ovat omaa päivätyötä tärkeämpi asia. Sinä kerroit, että työsi on taas sinulle se suurin intohimo. Blogit, joissa ihminen puhuu suurimmista intohimoistaan ovat minusta inspiroivinta tekstiä. Kuitenkin pidän tätäkin blogia erittäin kiinnostavana. Suurinpana syynä kinnostavuuteen on se, että olen havainnut lahjakkuutesi businessnaisena ja viestinnän ammattilaisena ja tiedän, mitkä voimavarat ja taidot sinulla olisi valjastettavissa ajamaan mediakulttuuriamme ekologisempaan suuntaan. Mitä enemmän yksilöllä on vaikutusvaltaa, sitä enemmän hänellä on vaikutusmahdollisuuksia isojenkin asioiden suhteen. Sadattuhannet lukevat sosiaalista mediaa, joka johtohahmoja olet. Vaikutat moniin yrityksiin kouluttamalla yritysten johtoa sosiaalisen median vietinnässä. Voit näissä ympyröissä puhua myös arvoviestinnästä. Mikäli edes konsultti, joka on valittu auttamaan yritysten sosiaalista viestintää koskevissa kysymyksissä ei miettisi ekologisia arvoja ja sitä, mitkä ovat eri yritysten arvot ja suhde ekologiaan ja miten tämän kaiken tulisi näkyä viestinnässä, olisi ekologinen osaaminen yritysmaailmassamme varmastikin vielä pahasti hakusessa.
Tuo oli kokonaisuudessaan minusta erittäin hyvä kommentti! Kiitos tuhannesti! Kuten sanoin, haluan opiskella tätä ekologisuutta ja eetiisyyttä siten, että olen muodostanut siitä oman käsitykseni, jonka jälkeen voin alkaa puhua siitä julkisemmin. En näe tätä aiheen nostamista mahdottomana asiana. Lähtökohtaisesti en kuitenkaan halua alkaa puhua asiasta, josta en tiedä tarpeeksi. Minulle on herännyt monia kysymyksiä, joihin haluan löytää vastauksen. Ensimmäinen niistä olisi: Kumpi on parempi: luomukanan ostaminen Ranskasta vai tavallisen broilerin syöminen Suomesta? Koska aiemmin olen keskittynyt pääosin vain ihmisten ja eläinten hyvinvointiin (luomu), olen unohtanut ympärisyövaikutukset mm. viennin ja tuonnin suhteen.
Jatketaan rakentavaa keskustelua! Mutta toivoisin, ettei minun tarvitsisi täällä blogissa ottaa enää kantaa yritysteni ekologisuuteen/eettisyyten. Tämä on kuitenkin vapaa-ajan blogini ja en haluaisi tuoda tänne työasioita. :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tuli vaan mieleen tässä blogiasi lueskellessa: olisi tosi mielenkiintoista hypätä edes päiväksi sinun tilallesi ja tehdä asiat kuten sitä teet (syöt, liikut)(: tekisitkö joskus myday-videon tekemisistäsi? itsekin yritän pyrkiä terveellisyyteen vaikka joskus tulee lipsuttuakin aika pahasti. blogistasi saa hyvää inspiraatiota, motivaatiota ja hyvän mielen!

Helene Auramo kirjoitti...

@Anonyymi. :D Hmm. Voisin tehdä... Ainakin kuvamuodossa voisin tuollaisen tehdä. :)

Tessa kirjoitti...

Todella mielenkiintoista keskustelua, olen ollut lomalla enkä näin ole seurannut aiempaa keskustelua mutta nyt on kyllä heti tutkittava :).

Muutama asia on mainittava: Kiva, kun mietit asioita kokonaisvaltaiesti. Usein tosiaan harmittaa se, että keskitytään esimerkiksi vain vaikutuksiin itselle tai maailmalle, ei nähdä yhdistelmiä eikä pidemmän aikavälin seurauksia.

Toiseksi, Zipipop vaikuttaa todella kivalta paikalta olla töissä, onnea, että olet saanut sen ainakin vaikuttamaan sellaiselta! Suoraselkäistä myös kieltäytyä niistä toimeksiannoista, joita ei itse voisi allekirjoitaa. Minä en henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi kukaan voi olla töissä tupakkayhtiössä ja esimerkiksi pikavippienkin näen olevan aika harmaalla alueella, joten olisi todella kuristavaa koittaa työkseen auttaa jotain noiden kaltaista.

Tässä nämä taisivat ollakin, seuraan keskustelua eteenpäin innolla :).

Erica kirjoitti...

Syö hei ihan suomalaista Pajuniemen luomukanaa! Isojen markettien pakastealtaista löytyy :) (Ja hintakin ihan kohtuullinen noin 10 €/kg.
T:Vakiohäirikkö

Anonyymi kirjoitti...

http://www.vaihdavirtaa.net/page/show/id/etusivu

HelloHelene kirjoitti...

@Tessa Kiitos kommentista! :)

@Erica Kiitos vinkistä!

@Anonyymi Kiitos! Teppo itse asissa sanoi, että meillä oli kotona ainakin ekosähkö. :)

Jaa blogikirjoitus kavereillesi