18. maaliskuuta 2012

Ekovuotta aamutuimaan

Heräsin jo ennen seitsemää. Tein normaalit aamurutiinit ja sen jälkeen päästin Papun vapaaksi ja aloin lukea "Ekovuosi Manhattanilla" -kirjaa (No Impact Man).  P1140345 Olen nyt sivulla 80 ja olen suoraan sanottuna järkyttynyt. Tai shokki kuvaisi ehkä paremmin tunnelmiani. Suosittelen kaikille tätä kirjaa, sillä se laittaa sinut oikeasti ajattelemaan omaa elämääsi ja koko ihmiskunnan toimintaa. Jo lukemalla ensimmäiset 40 sivua ainakin minä muutin käyttäytymistäni. Päätin, etten käytä jatkossa muovikasseja. Olen nyt säästänyt jo neljä muovikassia yhdessä päivässä. Ostin eilen mikrofonin Humacista (en ottanut isoa kassia mukaani), lisäksi ostin verhoklipsuja Hemtexistä (en ottanut muovikassia mukaani). Kauppareissulla Alepaan en myöskään ottanut muovikassia ja päädyin jopa ostamaan irtotomaatteja sen sijaan, että olisin ostanut kirsikkatomaatteja muovirasiassa. Podin ja poden huonoa omaa tuntoa kun ymmärsin kuinka paljon roskaan luontoa huomaamattani ja lisäämättä käytökselläni edes omaa hyvää mieltä. Kuka saa mielihyvää muovipussista? Eli toisin sanoen, alan kuljettaa mukanani kangaskassia.
P1140349
Aamumeininkini: teetä, musiikkia, paperia, kyniä, suitsuke ja uutuutena Aloe Berry Nectar -juomaa.
P1140354  Äsken leivoin sämpylöitä ja ne ovat nyt tuossa vieressä kohoamassa. Lounaaksi teen varmaan smoothien ja suunnittelin lähteväni Esportiin treeneihin jossain välissä. Nyt jatkan kirjan lukemista ja siirryn sohvalle löhöilemään. Ciao! :) 

9 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Minäkin olen vaihtanut kangaskasseihin ja kannankin käsilaukussa aina yhtä lisäkassia mukana. Ainut on, kun muovipusseja ei tule, niin on ostettava roskapussit kaupasta ja ne kertakäyttöisinä eivät ole yhtä luontoystävällisiä kuin moneen kertaan käytetty kaupan muovikassi... No, mutta oikealla tiellä kuitenkin. :)

Tuosta Foreverin Aloe Berrystä, siinä on aspartaamia. Se on parhaimman makuinen, mutta suosittelen sitä maustamatonta pitkässä juoksussa. Makuun tottuu nopeasti, jos alkuun tuntuu pahalta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Helene!Minäkin mietin paljon ekologisia valintoja ja maailmantilaa. Me kaikki, jokainen meistä voi tehdä valintoja, jotka vievät maailmantilannetta joko parempaan tai heikompaan suuntaan. Pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Olen kovasti tykännyt esim niistä postauksistasi, joissa erittelet, mitä myrkkyjä monet tavalliset kosmetiikkatuotteet ja meikit sisältävät.

Toivottavasti et loukkaannu, mutta haluan nyt ottaa esiin asian, joka on pyörinyt mielessäni jo pitkään.

Tunnut kannattavan todella ekologisempiä, terveellisempiä vaihtoehtoja ja bloggaatkin niistä ja pyrit kaupassa parempiin valintoihin. Kuitenkin perustit yhtenä osakkaana IndieDays-sivuston, joka on hyvin kaupallinen ja ei edistä, mikäli olen oikein havainnut, suinkaan mitään ekologisia ja eettisesti kestäviä arvoja vaan edesauttaa ennemminkin kerskakulutusta ja ekologisesti kestämättömien kulutusvalintojen tekoa.

Mainoksissa on juurikin näitä perusmeikkejä ja kosmetiikkaa myrkkyineen ja ei- niin- ekologisesti- tuottettuja vaatteita, joita kannustetaan ostamaan.

Joskus joku ehdotti eräällekin bloggaajalle siellä voisiko hän valita yhteistyökumppaneikseen ekologisempia tuotteita valmistavia firmoja ja meikkisarjoja, jotka olisivat luomumpia tai myrkyttömämpiä. Bloggaajaa ei yhtään innostanut ja hän totesi jotain siihen tyyliin, että niin kauan ,kun hänelle itselleen ei tule mitään oireita, hän ei välitä meikkien ainesisällöstä. Kuitenkin monet haitat ilmenevät viipeellä ja hänkin edesauttaa haitallisten tuotteiden menekkiä ja samoin itse asiassa sinäkin tuon kaupallisuuden ehdoilla toimivan sivuston luojana.

oletko ajatellut asiaa ja voisitko pyrkiä vasta tukemaan ekologisempaa kulutuskulttuuria? Voisiko IndieDays muuttua ekommaksi ja voisitko lisäksi (jos muutos ei enää millään onnistu tai onnistuu vain lievästi) perustaa vaikkapa ihan uudenkin ekomman sivuston? Sinulla on paljon vaikutusvaltaa! :)

- Eevis

Anonyymi kirjoitti...

Businessstrategioillasi ja valinnoillasi yritysmaailmassa on varmasti huomattavasti merkittävämpi vaikutus hiilijalanjälkeen, jonka elämäsi jättää jälkeensä ja maapallon ekologiseen tilaan kuin yksityiselämäsi kauppakassivalinnoilla. Nekin ovat toki tärkeitä, mutta niiden valintojen merkityksellä ei ole niin isoja vaikutuksia kuin valinnoillasi mediavaikuttajana ja yrityspomona.

Näin on yleensä aina johtajien ja firmojen omistajien kohdalla. Isot linjat ja päätökset vaikuttavat eniten.

Anonyymi kirjoitti...

Viherpesua ja oman egon brändäystä - siltä ne pienet ekommat valinnat omalla kohdallani ovat tuntuneet, kun kerran suuremmissa asioissa en millään jaksa valita maailman ja ympäristön parasta ajatellen.

Pienet hyvät valinnat tyynnyttelevät kolkuttelevaa eko-omaatuntoani ja muuten jatkan taas porskuttelemalla entiseen vähemmän ekologiseen tyyliini. Näin se on mennyt.

Mutta toisaalta ajattelen, että parempi, että teen edes pikkujutuissa hyviä valintoja kuin se, etten tekisi niitä ollenkaan. Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa raaskin ja jaksan puuttua niihin isompiin juttuihin, ehkä jopa huutaviin ekologisiin vääryyksiin elämässäni.

Max

Ade kirjoitti...

Hei, onhan meillä Suomessa ainakin yksi ekologisesti lähemmänkin tarkastelun kestävä bloggaussivusto nimittäin UUSI MUSTA. Tietääkseni sen lisäksi, että porukka pyrkii omassa elämässään ekompiin valintoihin he tekevät yhteistyötä ekologisesti tarkastellen fiksujen ja eettisten firmojen ja yhteisöjen kanssa.

Itse en halua kannataa yhtään mitään, mikä edesauttaa nykyistä maapallomme tilaa heikentävää kulutushysteriaa ja ostamisen hypetystä.

On kuitenkin silti hyvä, että ekologisempia, terveellisempiä ja luomumpia tuotteita mainostetaan, jotta ihmisten valinnat osuisivat enemmän niihin. Tavismyrkkykemikaali/muovi/lapsityövoimatuotettujen tms tuotteitten markkinointia pidän huonona juttuna. Onneksi Uusi musta tekee yhteistyötä "hyvisfirmojen" kanssa. Asia ei ole tietenkään mikään aivan mustavalkoinen juttu, mutta mikäli omat arvot ja sydän ovat aidosti ekologisen eläntavan puolella, niin eiköhän sitä arvomaailmaa halua toteuttaa niin toimittajana, markkinoijana kuin yritysjohtajanakin ja todellakin siis myös liike-elämän kuvioissa.

Uusi musta porukoineen näyttää hyvää esimerkkiä maassamme. Toivottavasti muut seuraavat perässä tällä tiellä!

Anonyymi kirjoitti...

Tiesitkö, että sivustosi on yksi ärsyttävimmistä lukea kännykällä. Liika kuvia, joita vahingossa klikata, vaikka yrittää vaan rullata. Avautuvat tosi hitaasti.

HelloHelene kirjoitti...

@Nora Hiljaa hyvää tulee. Eli tuo oli nyt enimmäinen askeleeni. :) ... Aspartaamia siinä ei kyllä ole (ainakaan tuoteselosteessa ei ole mainintaa). Veikkaan, että se on poistunut.

@Eevis. Kiitos hyvästä kommentista. Palaan tähän aiheeseen varmasti tulevaisuudessa kun saan julkaista Indiedaysin erään tutkimuksen sisältöä. Välitän myös ajatuksiasi eteenpäin ID-tiimille. Kun olin mukana perustamassa ID:tä muutamia vuosia sitten, en ollut kiinnostunut vielä ekologisuudesta/terveellisestä elämäntavasta samalla tavalla kuin nykyään.

@Anonyymi. Kiitos kommentistasi! :) Totta ja pyrinkin ottamaan huomioon ekologisuutta mm. Zipipopissa esiin siten, että teemme on luomua ja emme printtaa paljoa paperia. Tietysti paljon parantamisen varaa olisi (kuten aina). Lähtökohtaisesti sanoisin, että yrityksemme on suhteellisen ekologinen. Mm. lennämme suhteellisen harvoin lentokoneella ja käytämme paljon bussia/junia.

@Max Kiitos kommentista! Pienestä se lähtee... Tuo kirja on siitä hyvä, että sekin lähtee pienestä.. Juuri noista muovikasseista. :)

@Ade Kiitos mainiosta kommentista! Olen kanssasi samaa mieltä. Eli kyllä niitä omia arvojaan pyrkii tuomaan esiin joka puolella. Olemme mm. Zipipopissa olleet haluttomia toimimaan tiettyjen toimijoiden kanssa, sillä emme ole edustaneet samoja arvoja.

@Anonyymi Kiitos palautteesta. Sivustoistani on tulossa parempi mobiiliversio lähitulevaisuudessa. Ikävä juttu. Katsotaan, jos lataisin vähemmän kuvia.

Teea kirjoitti...

Tuo kirja on todella mielenkiintoinen, sitä oli kiva lukea. Voisinkin lainata sen taas. Omalla kohdallani olin jo ennen kirjan lukemista tehnyt monia merkittäviä muutoksia elämässäni, mutta tämän kirjankin lukeminen sai aikaan yhden: luovuin shampoosta ja vähensin kemikaalikuormaani entisestään.

Kukaan ei ole näissä ekoasioissakaan täydellinen, minä kaukana siitä, mutta pienilläkin teoilla on merkitys.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit Helene, että pyrit ottamaan ekologisuuden huomioon firmoissasi toimiessasi esim niin, että tee, mitä siellä juotte on luomua.

No, hyvä asia, mutta kuitenkin ihan eri mittaluokan juttu kuin se, miten paljon merkitsee, mitkä ovat omistamasi firman (ainakin suurelta osin omistamasi)tavoitteet. On erittäin merkitsevää, mitä firma, jossa olet hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana tekee ja saa aikaan maailmassa.

Esim Indiedays tahkoaa omistajilleen rahaa mainostamalla epäterveellisiä kemikaaleja sisältävää kosmetiikkaa ym epäekologista. Money talks, tässä kuten niin monessa muussakin asiassa maailmassa.

Firmojen taukoajan teetuotteen laadun ym vastaavien pienempien juttujen ohella olisikin paras kääntää katse ennenkaikkea siihen, minkä kaiken myyntiä Indiedays edistää tai jättää edistämättä ja miksi. Rahako ratkaisee vai ympäristön ja ihmisten todellinen etu.

Sinulla, jos kellä olisi mahdollisuus vaikuttaa firmojesi kautta niin, että ekologiset arvot alkaisivat jyllätä isoissakin asioissa.

Indiedaysille vinkkiä suunnanmuutokseen: Yhteistyötä ja mainontaa seuraaviin teemoihin ja vastaaviin tuottajiin liittyen:

Ekologisia vaatteita, kemikaalivapaata luomukosmatiikkaa, luomu, lähi-ja superruokaa. Think about it!

Anonymous thinker

Jaa blogikirjoitus kavereillesi