2. tammikuuta 2012

Karirais

Lapsena lempiruokani oli "curryrice" tai sillä nimellä me sitä kotona kutsuimme ja minulle se oli aina vain "karirais". Isä oli tutustunut siihen ruokaan Japanissa ja koska hän teki sinne paljon työmatkoja, meillä oli sitä aina kotona.
Kyseessä on sellainen hieman lihaliemikuutiota muistuttava juttu, jota laitetaan jauhelihan sekaan. Siihen kuuluisi laittaa mukaan myös vettä, perunaa ja jotain porkkanoitakin, mutta olen tottunut syömään sitä ihan vaan sellainenaan paistetun jauhelihan kanssa. Usein mukana on myös sipulia, kuten kuvassa.
P1130901
Koska isä oli taas hetki sitten Japanissa, saimme siskon kanssa paljon erilaisia japanilaisia joululahjoja. Mukana oli HelloKittyä (josta siskomme (27v.) kanssa olimme aivan haltioissamme :D), sushijuttuja ja teetä. Nyt olemme sitten Tepon kanssa syöneet sitä luomujauhelihan kanssa ja minulla ei ole kyllä mitään tietoa siitä että mitä se ruoka sisältää, sillä japaninkielen taitoni eivät riitä siihen. Tiedän vain, että se on aivan superhyvää.
P1130904
Joten jos joku tietää mikä kyseisen ruoan oikea nimi on ja mitä se sisältää, niin kommenttiboksiin saa tulla kertomaan. :) Pidän kotona peukkuja sen suhteen, ettei se olisi mitään kovin kamalaa lisäainepommia... Heh.
P1130939
Ja pitää muuten samalla kerto myös muista joululahjoistani... Sain Tepolta tämän:
P1130913
...Ja mikä ihaninta, sen sisällä oli kortti, jossa luki että pääsen keväällä New Yorkiin. Jeeeeeee! En ole ollut koskaan siellä, joten voitte vain kuvitella kuinka onnellinen olen ensi keväänä kun pääsen kävelemään pilvenpiirtäjien sekaan! Ehkä joku päivä asun myös siellä... :) 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"keskitulinen java-curry" joka on näköjään myös "maistuva ja terveellinen" ;)

Curryrice on tosiaan lähes kansallisruokaa täälläpäin.

-Lukija pallon toiselta puolelta

Anonyymi kirjoitti...

Moro,
Esimerkiksi keskitulisen Java-curryn ainekset:

PALM OIL, WHEAT FLOUR, SUGAR, SALT, CORNSTARCH, TAPIOCA STARCH, CURRY POWDER(TURMERIC, CORIANDER, CUMIN, FENNEL, SPICES), ONION POWDER, WHEY POWDER, GARLIC POWDER, PEANUT BUTTER(PEANUT), AUTOLYZED YEAST EXTRACT, ONION PASTE, CHUTNEY, CHEDDAR CHEESE, SPICES COCOA, ROAST CUMIN(CUMIN, PALM OIL, COCONUT OIL), MILK POWDER, COCONUT PASTE, FERMENTED WHEAT SEASONING(WHEAT FLOUR, MALTED RICE), MONOSODIUM GLUTAMATE, DISODIUM INOSINATE, DISODIUM GUANYLATE, COLORING(CARAMEL), SOY LECITHIN, MONOGLYCERIDES, CITRIC ACID, LACTIC ACID, NATURAL AND ARTIFICIAL FLAVOR, SPICE EXTRACT(PEPPER, CORIANDER, NUTMEG, GINGER, ONION). CONTAINS SOYBEANS, WHEAT, MILK AND PEANUTS INGREDIENTS.

Lyhyesti: paljon kaikkia curry-mausteita, mutta myös maitoa, arominvahvennetta sekä luonnollisia ja muita aromeita.

Japanilaisissa elintarvikkeissa on melkein aina natriumglutamaattia :/

t.Anni

Helene kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

@Anni kiitos todella paljon tuosta listauksesta... Harmillinen juttu... Pitää siis hitusen rajoittaa curryricen herkuttelua siis (nim. syönyt sitä tällä viikolla useaan otteeseen).

askoa kirjoitti...

natriumglutamaattia tosiaan käytetään aasiassa pöytäsuolan tapaan. Mutta natriumglutamaatti on suussa liuennut natriumiksi ja glutamaatiksi, jonka jälkeen elimistö ei erottele onko se glutamaatti lisättyä vai esimerkiksi luonnollisesta lhteestä esim. tomaatti, maissi, sienet tai parmesanjuusto mainitakseni muutamia merkittävästi glutamaattia luonnollisesti sisältäviä ruokia. NaGlutamaatin poisto ruoasta on vuorostaan lisännyt suolan määrää ruoassa, mikä on ihan kiistattomasti tutkimuksilla todistettu haitalliseksi terveydelle toisin kuin natriumglutamaatti - toistaiseksi.

Hilda kirjoitti...

Vau, Nykin reissu tiedossa. Kuulostaa hyvältä! :) Itse oon siellä ollut pariin otteeseen, mutta molemmat oli aika lyhyitä reissuja (pääasiassa oltiin New Jerseyssä). Olis kiva joskus olla useampi päivä ja rauhassa kierrella kaupunkia.

HelloHelene kirjoitti...

@askoa Kiitos taas kommentistasi! :) Itse en tiedä tuosta natriumglutamaatista oikein mitään, joten hyvä kun selvensit. :)

@Hilda Kiitos kommentista! Olen tuosta aivan innoissani! :) Ja en malta odottaa että pääsen sinne.

Jaa blogikirjoitus kavereillesi