6. joulukuuta 2011

Lääkiksen opiskelijat huomio!

Minulla olisi kysymys. Yritin löytää kysymykseeni vastausta, mutten suoraan löytänyt. Joten tässä tulee: Pitääkö paikkansa, että lääkiksessä ei peruskoulutuksessa opeteta eri ruokavalioiden vaikutuksista hyvinvointiin? Löysin ainoastaan yhden kurssin, joka on tämä ja itse tuossa kurssissakaan ei taideta käsitellä ravitsemusta ruokavalioiden kautta. Toivon, että olen väärässä...
inyectando locura

6 kommenttia:

Maarit kirjoitti...

Eikös tuo ruokavalion merkitys hyvinvointiin ole moniselitteinen. Meillä on suosituksena ruokaympyrä tai -pyramidi ja se periaatteessa riittää kaikille.

askoa kirjoitti...

Joo lääketieteessä opiskellaan enimmäkseen lääketiedettä :). Nykyään on vallalla ns. evidence based medicine, jossa pääsääntönä on tutkimuksen perusteella "toteen näytetty" hoito tai ehkäisy tms. Erilaiset ruokavaliot ei perustu samanlaiseen kriittiseen tieteelliseen lähestymistapaan (esim. uskontoihin perustuvat ruokavaliot) vaan enemmänkin uskomus- ja kokemusperäisiä perusteluita löytyy niiden taustalta. Ruokapyramidi tai -ympyrä on tosiaan ihan hyvä, miksikäs sitä muuttamaan? Hyvinvointi ja ruokavalio liittyvät yhteen silloin jos vaikka ruokavalio on niin tiukka että siitä tulee paha mieli ja vielä pahempi mieli kun lipsuu ;) tai jos ylipaino estää normaalin ja mielekkään elämän. Ravitsemusterapeutit on sit erikseen.

Hellohelene kirjoitti...

Kiitos molemmille vastauksistanne! Asia selvä.

Anonyymi kirjoitti...

Moi Helene!
Olen katsellut INN:n opintoja sillä silmällä ja hankkinut tietoa parhaani mukaan, lukenut vähiä suomalaisten kokemuksia mm. :D Vielä harkitsen, rahan vuoksi pääasiassa. Olen hyvin kiinnostunut ravinnosta ja hyvinvoinnista, sitä opiskellutkin, mutta mietin onkohan suurin osa opinnoista kuitenkin sitten sen oman "hyväksihavaitseman ulkopuolella" ...Ilmeisesti koet itse voivasi suositella koulutusta? Ja kokeet -onko koulussa tenttejä, ja miten ne siinä tapauksessa tehdään? Onko missään vaiheessa tarpeellista käydä New Yourkissa? kiitos jos viitsit lyhyesti vastata :)

Hanne

Inni kirjoitti...

Minä opiskelen lähihoitajaksi, ja ainakin meidän pikku amiksessa oli upean kattavat kurssit, sekä "ravitsemuskasvatus" että "eritysruokavaliot", jotka avarsivat mieltäni ravintoasioiden suhteen tosi paljon!
Kumallista, jos lääkiksessä ei moisia kursseja järjestetä, ovat tosi hyödylliset. Olisivat hyödyksi melkeinpä jo peruskouluissa / lukioissakin.

askoa kirjoitti...

En tiedä mitä teille on opetettu, mutta kurssien nimistä voisin päätellä että "ravitsemuskasvatus" on sitä itseään, eli terveellisen ravitsemustiedon levitys ja erityisruokavaliot pääasiassa allergiat sun muut ja ehkä mmuista ruokavalioista ohimennen. Korjaa toki jos olen väärässä.
Edelleen lääkiksessä opiskellaan lääketiedettä - lähtien niistä biokemiallisista prosesseista millä solut pysyy hengissä, kasvaa ja jakaantuu. Sitä myötä elimistön aineenvaihduntaa ja tarpeita ymmärtää paremmin kokonaisuutena. Tietysti käsitellään ravinnon muokkausta, imeytymistä ja käsittelyä ja ns. epäterveellisten ja terveellisten energiaravintoaineiden eroja ja syitä niiden terveellisyyteen/epäterveellisyyteen. Nykyisen tutkimustiedon valossa tietenkin.
Epäilemättä ruokavaliolla on merkitystä henkilön hyvinvointiin kokonaisuudessaan, mutta valitettavasti ruokavalio ja hyvinvointi on niin laajoja käsitteitä että on ensinnäkin mahdotonta määritellä ruokavaliota joka ylläpitäisi tai saisi aikaan ns. "hyvinvointia" kun pelkkä hyvinvoinnin määritteleminen on jo kiven takana. Puhumattakaan siitä mihin osaan hyvinvoinnista vaikuttaa ruokavalio tai sen osa (super-foodit yms bullshitit) ja mihin pelkkä ajatus ruoka-aineen superiudesta...

Jaa blogikirjoitus kavereillesi