4. marraskuuta 2011

Vähän maitoa maitoallergikolle?

Olin hetki sitten Valion järjestämässä "Ajankohtaiset ravitsemustrendit Suomessa" -seminaarissa. Aiheena oli mm. luonnollisuus, lisäaineet ja hiilihydraatit. Seminaari oli minusta erinomainen, sillä opin siellä paljon mm. noista lisäaineista (joista postasinkin tänne jo aiemmin). Eli semman kautta tuli nähtyä myös hieman toista puolta lisäsaineisiin liittyen. Paikalla oli mm. Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio.
P1070613
Minulla oli myös mahdollisuus keskustella Valion edustajien kanssa ja aiheeksi nousi Tepon maitoallergia. Kysyinkin heiltä siitä, että voisiko Teppo mahdollisesti syödä lampaan- tai vuohenmaitoa, mutta asiantuntijan vastaus oli, että maitoproteiini on niissä niin samanlainen, ettei se olisi mitä luultavimmin mahdollista. Sen sijaan he suosittelivat, että Tepon kannattaisi kokeilla pieniä määriä maitoa ja sitä kautta selvittää onko hänen pakko olla totaalisesti ilman maitoa vai kestäisikö hän kuitenkin pieniä määriä maitotuotteita. Kun kysyin, että mistä maitotuotteista kannattaisi aloittaa testaus, niin vastaus oli että A+jogurtista, kermaviilistä tai piimästä. Eli noilla tullaan menemään sitten eteenpäin. Testaamme Tepon kanssa sitten varmaan tuota aiemmin esittelemääni dippikastiketta. :)
Huom: Olen tehnyt Valiolle töitä, mutta tässä seminaarissa olin täysin bloggaajahattu päässä.

8 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Olen teettänyt itselleni ruoka-aineyliherkkyystestin, missä reagoin kaikkiin muihin maitotuotteisiin (kaseiini, maito, hera, raejuusto ja jogurtti) paitsi cheddariin ja vuohenmaitoon. Jotain eroa niissä ilmeisesti kuitenkin on.

Jenny kirjoitti...

Mulla on jokin maitoyliherkkyys (ei laktoosi-intoleranssi eikä maitoallergia) eli maito siis turvottaa ja vatsa menee sekasin. Pieniä määriä tosin kestän ihan hyvin, eli sillon tällön (tai vähän useamminkin) voi syödä jätskiä/suklaata tai pienen jogurtin. Kunhan muistaa pitää välipäiviä välissä :)

Johanna kirjoitti...

Onko tepolla yliherkkyys vai allergia? Testattu vai itse havaittu..nuo kun ovat kaksi eri asiaa..

HelloHelene kirjoitti...

@Minna kiitos kommentista. Ehkä Tepon kannattaisi mennä vastaavaan testiin...

@Jenny kiva kuulla että sulla ei ole tuon pahempi. Tepolla iho reagoi heti. :( Ja se tulee vähäisistäkin määristä.

@Johanna Hmm... En tiedä. Ei ole testattu kuin kotikonstein. Iho reagoi tekemällä ihottuman. Kun hän oli ilman maitotuotteita se katosi. Kun söi yhtenä päivänä edes vähän fasupalaa ja karjanpiirakkaa oli heti iho ihottumalla. Sama homma täällä Intiassa. Söi vähän juustoa ja jogurttia ja iho taas ihottumalla.

Johanna kirjoitti...

Kanattaa ottaa selvää..se voi vaikuttaa myös tuohon altistamisjuttuun. Jos on herkistynyt vain lehmänmaidolle, esim vuohenmaito saattaa sopia, jos on maitoallerginen kaikkien maitojen proteiinit voivat aiheuttaa oireita. Joka tapauksessa toistaiseksi on viisainta välttää oireiden aiheuttajia. Kun tulet kotiin lue uusin FIT-lehti ja siitä ruokavaliolla ihottumasta parantuneen Johannan tarina sekä "Hormonidieetti tehosi jenkkakahvoihin".

S kirjoitti...

Onko raakamaito tuttu? Monet tuntuvat sitä pystyvän juomaan vaikka ns. tavalliset maidot saavat oireilemaan.

HelloHelene kirjoitti...

@Johanna Ostin sen fit-lehden! Kiitos suosituksesta! :) Perehdymme täällä kotona nyt asiaan.

@S emme ole testanneet. Mistä sitä voi ostaa?

S kirjoitti...

Ainakin Eat&Joy-maatilatorilta (lasipalatsi) löytyy. Mahdollisesti myös Kluuvin uudesta paikasta. Suosittelen kokeilemaan, on meinaan ihan eri makuista kuin valiotjaarlaingmannit :)

Jaa blogikirjoitus kavereillesi