24. lokakuuta 2011

Positiivisempi näkemys lisäaineisiin

Olen täällä blogissani kauhistellut hieman lisäaineisiin liittyviä juttuja. Etenkin minua on järkyttänyt monet käyttämäni kosmetiikkatuotteet ja niiden sisältö. Käväistyäni viime viikolla Valion seminaarissa, tuli esiin myös positiivisempi kanta lisäaineisiin liittyen ja haluan nyt jakaa sen teidän kanssanne. Tiivistettynä voisi siis sanoa, että kaikki lisäaineet eivät missään nimessä ole pahasta. seuraavassa hieman lisäaineiden perusteita:

Miksi lisäaineita käytetään?
  • Pitämään huolta tuotteiden turvallisuudesta ja säilyvyydestä estämällä esimerkiksi mikrobien kasvua tuotteessa.
  • Parantamaan tuotteen rakennetta tai säilyttämään haluttu koostumus.
  • Parantamaan tuotteen ulkonäköä houkuttelevammaksi tai voimistamaan makua.
  • Varmistamaan, että tuotteen maku, rakenne ja ravitsemuksellinen laatu säilyvät koko myynti- ja käyttöajan.
Mistä lisäaineet ovat peräisin?
  • Luontainen lisäaine = luonnossa esiintyvää ainetta, joka on eristetty lisäaine käyttöön.
  • Luontaisen kaltainen = rakenteeltaan samanlaista kuin luonnossa, mutta se on valmistettu kemiallisin menetelmin.
  • Keinotekoinen = ainetta ei esiinny luonnossa ja se on valmistettu kokonaan kemiallisin menetelmin.
Puolukka - Lingonberry
Puolukka ja lisäaineet
Mistä puolukka koostuisi, jos se purettaisiin ainesosaluetteloksi: Vedestä, sokerista, kuiduista, vitamiineista, kivennäisaineista, säilöntäaineista (E 200, E 210), hyytelöimisaineesta (E 440), väriaineista (E 160a, E163) ja aromeista. 

Lisäainesarjat:
E100-sarjan lisäaineet ovat elintarvikevärejä (mm. E162 on punajuuriväriä, jota saadaan punajuuresta)
E200-sarjan lisäaineet ovat säilöntäaineita (mm. E200 on sorbiinihappoa, jota esiintyy pihlajanmarjoissa)
E300-sarjan lisäaineet ovat hapettumisenestoaineita (mm. E334, jota on mm. viinirypäleissä)
E400-sarjan lisäaineita ovat emulgointi-, stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineet (mm. E410, joka on johanneksenleipäpuujauhe)
E500 ja E600 -sarjan lisäineet ovat mm. happamuudensäätöaineita ja paakkuuntumisen estoaineita
E900-sarjan lisäaineet ovat keinotekoisia makeutusaineita, kuten E951 eli aspartaami

Luomutuotteet ja lisäaineet
Luomutuotteissa saa käyttää lisäaineita, mutta vain noin 10% tavallisissa tuotteissa sallituista lisäaineista.

Nämä tiedot on napattu Valion Ammattilaset-sivustolta. Eli tiivistettynä sanoisin, että pelkästään sen takia, että jossain on ekoodeja (vrt. puolukka) ei tuotetta kannata jättää hyllyyn. Sen sijaan on hyvä tutustua asiaan hieman syvemmin ja suosia etenkin noita luontaisia lisäaineita ja välttää keinotekoisia. Olisko teillä jakaa muita asioita lisäaineisiin liittyen ja etenkin niiden positiivisiin puoliin. Negatiivisista puolista tullaan varmasti keskustelemaan tässä blogissa myös jatkossa, sillä tulen tekemään noita tuoteselostekatsauksia myös tulevaisuudessa. Halusin tässä kohtaan kuitenkin nostaa esiin tämän kolikon kääntöpuolen.

EDIT: Valio on ollut yksi asiakkaistani vuodesta 2009 lähtien. Tähän tapahtumaan sain kuitenkin kutsun bloggaajahattu päässä.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse opiskelen alaa ja oma mielipiteeni enemmän juuri tämän postauksen kaltainen, lisäainella voidaan saada tuotteita turvallisiksi kuluttajille koko tuotteen elinkaaren ajaksi jne.. Tottakai osa lisäaineista on huonompia ja osa taas hyviä kuten juuri vaikka marjoista saadut.
Ja voi miettiä haluaako vaikka ostamansa kanafileen kaupasta lisäaineettomana jolloin se ei ole välttämättä niin turvallinen ja säilyttämisen kanssa tulee olla todella tarkka (osaavatko kaikki kuluttajat säilyttää niin oikein jne?)

Matkatar kirjoitti...

Hei!
Satuitko katsomaan viikko sitten tulleen Prisma -dokumentin, jossa kerrottiin lisäaineista? Oli aika mielenkiintoinen.

En tiedä ehditkö huomata viestiäni, mutta sillä dokumentillä on viikko katseluaikaa netissä, eli NYT enää 4 tuntia...toivottavasti ehdit katsoa, uskon että kiinnostaa...

Panda kirjoitti...

Etkö tosiaan näe mitään tarvetta tällaisen blogipostauksen yhteydessä ilmoittaa omia sidoksiasi Valioon oman yhtiösi kautta?

Sitten sellainen näkökulma vielä tiedoksi näihin ihaniin "luonnollisiin" lisäaineisiin. Sorbiinohappo naamarasvassa kirveltää omaa ihoani hyvin epämiellyttävästi. Sorbiinohappo taas Valion mustikkakeitossa tekee mahastani pallon. Puolukat sen sijaan eivät tee mahastani palloa (eikä sen puoleen mustikatkaan). Kirvelyä iholla ne tosin voivat aiheuttaa, mutta en ole kokenut tarpeelliseksi testata asiaa.

iive kirjoitti...

Itselleni vain ensimmäinen lisäaineiden käyttötarkoitus (turvallisuus) on hyväksyttävä ja tarpeellinen.

Ja ilman hehtaarimarketteja ja ruokien järjettömän pitkää kuljetus + hylly (kaupassa) + säilytys (kotona)-ikää lisäaineiden käyttöä voitaisiin vähentää.

Erityisen mielenkiintoista tästä tekee esim. liha ja kalatuotteiden käyttö kun jatkuvasti uutisoidaan kuinka myynnissä on tiskeissä vanhaa lihaa :O MIKSI? Eikö mikään riitä? Näköjään jos tuotteessa ei ole parastaennen leimaa niin mitä vain voidaan tehdä että saadaan eurot pois! No meni nyt vähän OT.

Tai no ihan yhtälailla lisätään tuotteisiin houkuttimiksi väriaineita tai aromeja vaikka niitä ei edes _oikeasti_ tarvittaisi. Tai jokin marinadikanan hinta, jossa maksat oikeasti enemmän lihasta kuin marinoimattomassa. En ainakaan itse halua maksaa määrästä X lisäaineita aivan hillitöntä hintaa ja lisäksi saan huonompilaatuista lihaakin.

Helene kirjoitti...

@Anonyymi Hyvä pointti! Itse en syö nykyisin kyllä kanaa, joten en ole seurannut kanan lisäaineita ollenkaan.

@Matkatar En katsonut. Voih, pitää kaivaa jostain. Tänään en kerkeä.

@Panda. Kiitos kommentistasi! Mietin asiaa kyllä hetken ennen kuin postasin, mutta koska a) olen asiasta täällä ennen jo maininnut, b) sain kutsun kyseiseen tapahtumaan bloggaajana (enkä työroolissa) ja c) minusta artikkeli ei mainosta Valiota tai sen tuotteita ja oma suhtautumiseni on tässä mielessä neutraali, koin ettei tälle olisi ollut tarvetta. Koska tämä nyt näyttää aiheuttavan pahennusta, niin lisään sen tuohon tekstiin. :)
Mielenkiintoinen juttu muuten tuo sorbiinohappo... Voisiko se olla joku aineiden yhtenäisvaikutus? Miten olet tuon muuten todennut?

Johanna kirjoitti...

Hyvä pointti, mutta lisäainekohu ei kyllä pelkästään ole turha jos ajatellaan vaikka vain natriumglutamaattia tai natriumnitriittiä (E250), jotka molemmat tiedetään jo haitallisiksi, aiheuttavat mm. diabetestä, syöpää, käytöshäiriöitä jne. Samaan kastiin voisi lukea aspartaamin jne. Näissäkin asioissa tarvitsee osata lukea ja tulkita..

Minna kirjoitti...

Juu, tämä lisäainehässäkkä ja E-koodien kavahtaminen on vähän karannut käsistä. On tietysti totta, että monet pitkälle prosessoidut ruuat on täytetty halvoilla lisäaineilla, jottei kallista oikeaa tavaraa tarvisi käyttää. Täytyy kuitenkin muistaa että emme voisi elää esimerkiksi ilman E300:ta. Ilman sitä mätänisimme pystyyn ;) Järki käteen ja niin edelleen.

Kaoka kirjoitti...

Puolukkaesimerkki osui kyllä nyt naulan kantaan. On toki olemassa haitallisia lisäaineta joita kannattaisi ehdottomasti välttää, mutta tämä nykyinen E-koodihysteria on jotain aivan käsittämätöntä. Ihmiset välttelevät kaikkia E-koodeja, ja valmistajat kirjoittavat koodeja auki jotta pääsevät mainostamaan tuotteitaan "Ei yhtään E-koodia"-sloganilla. Ei ne koodit, vaan ne aineet koodijärjestelmän takana!

E kirjoitti...

Mutta etkö itsekin aiemmin sanonut, että jos tuoteselosteessa lukee luontainen mansikan, vaniljan (en muista tarkalleen)tms aromi, niin kyseinen aine on otettu majavan anusrauhasesta? Onhan aine toki luonnosta, mutta ei ehkä sieltä mistä ensiksi ajattelisi... :D

Helene kirjoitti...

@Johanna, olen kanssasi samaa mieltä siinä ettei lisäainekohu ole turha asia. On hyvä, että ihmiset oppivat ymmärtämään näitä asioita. Tärkeää on myös se, ettei ylireagoida.

@Minna Samaa mieltä! :)

@Kaoka Olen aivan samaa mieltä kanssasi.

@E Joo, sanoin. Totta. Mutta tarkoitin tuota siis yleisellä tasolla, että luontaiset ovat parempia. Sitten erikseen on vielä tuo joukko majavan anusrauhasjuttuja jne. Itse pyrin välttämään noita kyllä nykyisin. Mutta suosittelen jokaista tekemään omat päätöksensä tässä asiassa. :)

Erica kirjoitti...

Meillä pyritään aika täysin lisäaineettomaan ruokavalioon ja syynään niitä tuotteista jatkuvasti.

Mun kanta on se että se mitä ei tarvitse lisätä ruokiin, leivonnaisiin tms. kotona, niin ei niitä aineita tarvitse lisätä tuotteisiin muutenkaan.

Oikein raivostuttaa nykyinen "ei e-koodeja" -huijaus. Ylimääräiset sidos- ym aineet ovat yhä vain tuotteissa, mutta nyt ne on vain kirjoitettu auki, ei enää ilmaistu koodeina, argh! Ja ihmiset menee lankaan- "Hei, tässä ei ole mitään koodeja, ostetaan tätä".

Ruotsissahan saatiin isot tuottajat oikeasti vaihtamaan reseptejä luonnollisempiin kovan painostuksen avulla. Tuo johtaa tuottajien kannalta todella isoihin kustannuksiin..eivät siis todellakaan halua alkaa siihen pakottamatta.

Eipä muuta, voisin avautua aiheesta tuntikausia.

It´s perfection darling kirjoitti...

Ihanaa kun joku kirjoittaa välillä lisäaineiden positiivisia puolia myös. Itse olen opiskellut alaa 5 vuotta ja välillä jopa ärsyttää kun ihmiset vaahtoavat asioista joista eivät oikeasti tiedä faktoja. Omasta ruokavaliosta yritän karsia turhat roskat pois, kaikkien lisäaineden käyttöä ei voi perustella pelkästään elintarvikkeen turvallisuudella/teknologisella tarpeella. Osa niistä todellakin on ihan täysin turhia ja melkeinpä väärinkäytettyjä. Kyllä ulkonäöltään "rumempikin" ruoka kelpaisi :D

Jaa blogikirjoitus kavereillesi