9. lokakuuta 2011

Lisäainejärkytystä

Alkuun pahoittelut siitä, että blogissani käsitellään nyt einiinmukavia aiheita. Tämän blogin oli tarkoitus olla positiivinen ja keskittyä nimenomaan hyviin asioihin, mutta en nyt voi itselleni mitään... Olen niin järkyttynyt lisäainejutuista. Mitä syvemmälle näissä asioissa menen, sitä pahemmalta minusta tuntuu ja en jotenkin voi olla jakamatta teille joitain linkkejä. Tämä on nyt viimeinen lisäainepostaus tällä viikolla. Lupaan sen. :)
Tässä teille muutaman hyvä linkki, jos aihe kiinnostaa:
  • Eviran sivuilta löytyy myös tietoa lisäaineista ja heillä on myös ladattava lisäaineopas jaossa ilmaiseksi netissä. Myös mobiilisovellus löytyy, jota voi käyttää hyödyksi mm. kaupassa asioidessa (mikäli netti löytyy).
  • e-koodi sivustolla on paljon tietoa lisäaineista. 
Muutamia otteita e-koodi-sivuilta liittyen lisäaineisiin:
Hauste, Castoreum on majavan anaalirauhasesta saatavaa voimakkaan hajuista eritettä, jota voidaan käyttää haju- tai makeutusaineena vaniljan, vadelman tai mansikanmakuisissa tuotteissa. Käytetään erityisesti kosmetiikassa.
On haitallinen ainoastaan majavan terveydelle (nahkan lisäksi toiseksi suurin syy majavan pyyntiin). Elintarvikkeen lisäaineena erittäin epämiellyttävä ajatus.
Tuotepakkauksiin tämä voidaan merkitä “vaniljan, vadelman tai mansikan luonnonmukainen aromi”. Ainoa tapa saada selville ‘luonnonmukaisen aromin’ todellinen lähde, on kysyä sitä valmistajalta.

E904 sellakka on seosta, josta löytyy kaakkois-aasialaisen hyönteisnaaraan munakoteloa sekä munia tai toukkia. Näillä luonnonmukaisilla ainesosilla höystettynä lisäaine antaa kivan punaisen värin vaikkapa irtokarkkiin tai limsaan. 

Täytyy kyllä sanoa, että vaikka olen lisäaineista tiennyt joitain asioita, olen silti ollut todella järkyttynyt kaikesta siitä, mitä lähikauppani hyllyltä löytyy. Minä koen kuluttajana, että minua on höynäytetty ja olen ollut sinisilmäinen. Eli nyt ainakin syön vähän aikaa vaan itsetehtyjä kotiruokia.: kukkakaalikeittoa ja smoothieita.

6 kommenttia:

jarna kirjoitti...

Itselläni on lisäainetietoutta aika ajoin blogissa. Ei muutu raskaaksi, kun annostelee sen pienissä osissa pitkin blogia. Katsopa E-koodit ja lisäineet-tunnisteet sivubanneristani, sieltä sitä alkaa tulla kuin Pandoran lippaasta ;)

hdcanis kirjoitti...

Hmm, sori, en pidä majavan anaalirauhasvalmisteita tai sellakkaa ällöttävinä. Minusta myöskään silkki, maito, liha tai kananmunat eivät ole ällöttäviä vaikka niiden valmistustapa on käytännössä sama kuin noissa.

Helene Auramo kirjoitti...

@jarna pitää käydä kurkistamassa. :) Kiitti vinkistä!

@hdcanis kiitos perspektiivin tuomisesta. :) Mutta koen itse kyllä tuon majavan anaalirauhasvalmisteen pahempana, tosin en tiedä yksityiskohtia siitä miten se tuotetaan (enkä ehkä halua tietää).

Miranda kirjoitti...

Tänään tulee taas Yle1:seltä lisäaine dokkarin toinen osa...

Päivityksiä kirjoitti...

YÖKS, kuinka paljon olenkaan ostanut vadelman- ja vaniljantuoksuisia juttuja ja jopa tunkenut nenäni niihin kiinni. kiitos tiedosta, ostokset loppuivat tähän!

Minttu kirjoitti...

Olen vähän samoilla linjoilla hdcaniksen kanssa - ei majavan aunari nyt kauhean ällöittävä asia ole. Enemmän minua ällöittää vaikka tehotuotettu liha - ja majava sentään on riistaeläin ja siksi eettiseltä kannalta ihan ok. Jotenkin kaksinaismoralistista yökötellä, kun tuotteessa on mainittu peppu... Mutta mitäpä sitä primitiivisille reaktioilleen voi.

Katsoin itse juuri boksilta kaksi ekaa jaksoa Prisman E-koodidokkarisarjaa, ja olen entistä enemmän sitä mieltä, että E-koodeissakin on eroja: mieluummin syön onnellisten kirvojen verestä tehtyä punaista kuin öljystä kemiallisesti tuotettua vastinetta, joka saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita tai syöpää.

Tuo e-koodi.com on muuten jotenkin ärsyttävän asenteellinen sivusto: erikseen on listattu vaaralliset ja epäilyttävät lisäaineet, mutta sellaisista kuten c-vitamiini ja typpi ei sitten mainita. :)

Toki on hyvä, että ihmisten tietoisuutta lisätään, mutta tosiasia nyt vaan on, että kun Kallion hipsteri nyt ei vaan voi itse viljellä tomaattejaan, on niitä pakko vähän säilöä, että hipsteri ei saa vatsavaivoja niitä syötyään.

Oho, tulipa vuodatus. Ehkä tämä tosiaan on tunteita herättävä aihe. Ja mitä sitä ihminen primitiivisille reaktioilleen voi... :D

Jaa blogikirjoitus kavereillesi