15. syyskuuta 2011

Syömisen ohjeita

Kuuntelin Geneen Rothin luennon. Hänellä oli pitkään erilaisia syömishäiriöitä (anoreksiaa, ortoreksiaa ja bulimiaa). Sairaudestaan parannuttuaan hän on pyrkinyt kehittämään erilaisia keinoja, joilla muut ihmiset välttäisivät syömihäiriöt tai sairastuneet pääsisivät niistä kokonaan eroon.

Yksi hyvä simppeli juttu, josta hän puhuu paljon on nk. syömisen ohjeet:
1) Syö kun sinulla on nälkä.
2) Syö istuen ja rauhallisessa ympäristössä. Auto ei ole tällainen.
3) Syö ilman häiriötekijöitä. Häiriötekijöitä ovat mm. radio, tv, lehdet ja kirjat.
4) Syö ainoastaan sitä, mitä kroppasi haluaa.
5) Syö kunnes olet täynnä.
6) Syö hyvillä mielin ja nautinnolla.
Tuosta edellisestä listasta yhtenä tärkeimpänä kehityskohtana näen tuon kohdan kolme. Myönnän että usein syön usein lukien, kuunnellen luentoja tai katsoen sarjoja. Eli ainakin siinä kohtaa on parantamisen varaa. Ja olenkin nyt jo kolmen päivän verran kiinnittänyt tähän erityistä huomiota.
Jos sinulla on ongelmia tai haasteita syömisen kanssa, kannattaa katsoa alla olevat videot:


Katsein hänen videoitaan ja Oprahin ylistystä ja päädyin ostamaan hänen kirjansa. Tässä muutama siteeraus kirjasta Women Food and God:

"Compulsive eating is an attempt to avoid the absence (of love, comfort, knowing what to do) when we find ourselves in the desert of a particular moment, feeling, situation."


"Women turn to food, because they are hungry for something they can't name: a connection to what is beyond the concerns of daily life."


Tämä jälkimmäinen ajatus on etenkin syömishäiriöisille:
"You don't have to feel lost or helpless because you always have a goal and that goal can never be reached."

Kun olen päässyt sen loppuun, kerron hieman mielipiteitäni. :) Nyt on siis kolme kirjaa jonossa... Eli saattaa kestää hetki. 

2 kommenttia:

Pirita kirjoitti...

Kiitos mahtavasta kirjavinkistä! Laitoin heti tilauksen menemään :) Ihanaa raikasta syksyä sinulle ja kaikkea hyvää opintojen kanssa!

ps. www.minimuffins.blogspot.com ;)

Helene kirjoitti...

Kiitos Pirita! Kirja on toistaiseksi ollut minusta hyvä. Se on sellainen tarinamuotoinen... Harmi kun en voi jakaa tuota hänen luentoaan täällä... Tekisin sen heti. :)

Jaa blogikirjoitus kavereillesi