11. syyskuuta 2011

Näkökulmia ruoan ostamiseen ja laittoon

Ihanaa kun on vapaapäivä. Heräsin yhdeäksän aikoihin, kävin laittamassa teeveden tulemaan ja sitten aloin lukea muiden blogeja (mm. Heidi K, Sportslady, Cava ja Char and the City).
P1120126
Kun menin sähköpostiini, huomaisn että olin saanut uuden kommentin edelliseen postaukseeni. Tässä osa kommentista:
mikä se sellainen ravitsemusaiantuntija ja health coach on joka syä pääosin purkkiruokaa? Purkkitomaatteja, purkkipapuja ja kookosvettä purkista??!!
Aihe on mielestäni erittäin tärkeä ja halusin kirjoittaa siitä erillisen postauksen.
P1120115
Ensinnäkin haluan tuoda esille sen, että opiskelen health coachiksi, en ole valmistunut ja en halua näillä näkymin ryhtyä valmentamaan ketään (tosin kahta ystävääni valmennan hieman epävirallisesti jo nyt, mutta siihen se taitaa jäädä). Toiseksi blogini ei sisällä optimiratkaisuja siihen, miten tulisi syödä. Jos tämä blogi olisi sellainen, minulla olisi luultavimmin ortoreksia, josta sivuttiin tuolla aiemmin. Lisäksi se, mikä on hyvä minulle, ei ole luultavasti sinulle. Kolmanneksi haluan blogini pysyvän aitona, rentona ja olla sellainen että minä itse (viime jouluna) olisin voinut oppia siitä jotain ja samaistua. En halua alkaa täällä liikaa hifistelemään enkä myöskään omassa elämässäni.
Sitten itse asiaan... :) Monet ajattelevat että kun he siirtyvät terveelliseen ruokavalioon se tulee kalliimmaksi ja/tai se vie enemmän aikaa. Tämä pitää minusta paikkansa molempien suhteen. Ajan kanssa se helpottaa hieman, sen voin luvata. :) Itselläni alussa meni aivan älyttömästi aikaa jo pelkän kvinoan tekemiseen, sillä olin jotenkin hyvin epävarma ruoanlaitosta ja mokasin reseptien kanssa helposti. Tämä oli myös turhauttavaa, mutta muutaman kokeilukerran jälkeen aloin oppia.
Hinnat ovat sitten juttu erikseen. Otetaan esimerkiksi tomaattikeitto. Tomaattikeiton voi tehdä oikeilla luomutomaateilla (hinta 3-4€ tomaatit) tai purkkitomaateilla (1-1.5€ tomaattiosuus, luomua) tai purkkitomaateilla (1€, ei lumua). Kaikessa ruoanlaitossa ei vain ole aina mahdollista vetää siihen kaikista parhaimpaan ratkaisuun. 5-6 euron tomaattikeitto on melko arvokas kotiruoka ja jos sen voi korvata 2-2.5€ luomutomaattikeitolla (puhumattakaan ei-luomusta). Valitettavasti kallistun helpommin tuohon jälkimmäiseen luomutomaattikeittoon. Hintasyistä syön tomaattikeiton usein purkkitomaatteina ja kuten edellisessä postauksessani kerroin tomaattivälipalastani, syön tomaatit salaatissa ja/tai erikseen. Yhtenä näkökulmana asiaan on myös lokaalius, eli mistä nämä tomaatit tulevat. Suosiako kotimaista vai luomuitalialaista? Kyseiset säilykkeet tulevat Italiasta ja tietysti suosisin mielummin suomalaisia, mutta tuo oli ainoa luomupurkki, jonka löysin lähialepasta. Sen takia valitsin siis sen.
Mitä tulee papuihin... En vain suoraa sanottuna jaksa liottaa niitä joka päivä. Olen myös huomannut, että niitä menee silloin yleensä hukkaan. Mitä tulee sitten tuohon jätteeseen, joka noista purkeista tulee.. Se harmittaa minua. Ehkä paremmalla ruokasuunnittelulla voisin vähentää papusäilykkeitä ja anonyymi on tässä kyllä oikeassa, että niiden syömiseen ei minulla ole ehkä kunnon perusteita.
Kolmanneksi kookosvesi. Minulla ei suoraan sanottuna ole mitään hajua kuinka paljon se maksaisi/miten joisin kookosvettä kookoksesta saati että miten rikkoisin sen. Otan siitä mielelläni kommentteja vastaan. :) Näin pitkälle en ole vielä ruokakokeiluissani mennyt.
Sitten vielä loppuun tämä: Blogissani pyrin kertomaan elämästäni totuudenmukaisesti. En halua esittää, että söisin aina kaikista terveellisimminen ja että uhraisin tunnin joka päivä ruoanlaittoon. Se ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista. Vaikka pidänkin nykyisin ruoanlaitosta ja osaan tehdä ruokaa (vrt. ennen joulua en osannut salaatin, aurajuustolihapullien ja nuudeleiden lisäksi tehdä oikein mitään), en voi uhrata sille tuntia päivässä. Näin olen elämäni priorisoinut ja niin se tulee pysymään.
Vaikka en mene äärimmäisyyksiin ja siinä mielessä en toimi malliesimerkkinä, toivon kuitenkin että täältä tulisi edes jotain vinkkejä lukijoilleni. :)

Ja kuten Anonyymi kirjoitti:
Moni ruoka-aine on nyt sesongissa. Löytyy tuoreet juurekset, kaalit, sienet ja marjat. Tässäpä vähän lisähaastetta kotiruokaviilolle: tee noista kotimaisista tuoreista superfoodeista HYVÄÄ ruokaa ja unohda pakkomielteesi laihtumisesta vähäksi aikaa. Saat pusun palkinnoksi!
Laitetaan toteutukseen. :) Tämä oli hyvä idea!

6 kommenttia:

jarna kirjoitti...

Hyödyllinen kannanotto.

Minuakin kritisoidaan aika ajoin että mikä ekoihminen se on, joka ostaa lapsillee uutta vaatetta kaupasta jne. En ole koskaan sanonut olevani henkeen ja vereen ekoihminen, vaan olen kiinnostunut omasta ja läheisteni terveydestä. Ekoilemme sen minkä kivuttomasti voimme, mm. kierrätämme jätteet. En halua tehdä elämästäni hankalaa, siksi myös meillä tomaattituotteet tulevat usein ruokaan purkeista ja käytän kasvisfondia sen sijaan että itse keittelisin sen kokoon tuntikausien työllä.

On omituista, että ihmiset ovat niin jyrkkiä ja mustavalkoisia. Toki siihen heillä on oikeus omassa elämässään, mutta eipä se juuri herätä vetovoimaa muissa tavoittelemaan terveempää elämää.

Kuitenkin moni sisällään on astumassa terveellisempään elämään, mutta keinot puuttuu. Jos kenen tahansa blogista/puheesta/lehtikirjoituksesta jne. voi saada vinkkejä kuinka yhdistää kiireinen tehokkuuselämä, mahdolliset ruuhkavuodet jne. terveellisempään elämään, on se hieno asia. Mitä kivuttomampaa ja helpompaa se on, sitä parempi.

Olemme jokainen omassa vaiheessamma syömistemme suhteen. Jos joku elää täysin luomua elämää, hienoa sia, hatunnosto, mutta ei voi olettaa että me kaikki olisimme jos iinä vaiheessa.

Realiteetteihin vaikuttaa raha/aika/helppous jne.

Katja kirjoitti...

Musta ruoan ekologisuus on hirväen vaikea asia, jos haluaa syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Joidenkin tuotteiden kohdalla valinta on helppoa, esim banaanit ja viinirypäleet pitäisi aina ostaa luomuna. Tomaatti on todellinen veden jakaja. Ostaako lähellä tuotettua tomaattia, ulkolaista tomaattia vai tölkki- tai tetratomaattia? Lähellä tuotettu tomaatti on varmasti hyvä valinta näin kesällä mutta talvella aika raskas valinta kasvihuonetuotannon takia. Ulkolaiseen tomaattiin liittyy paljon ongelmia kestävän tuotannon ja työntekijöiden oikeuksien puolesta, oli tuotanto luomua tai ei. Tölkkitomaateissa taas voidaan keskustella mitä irtoaa tölkin sisäpinnoitteesta (oliko se bisfenoli A:ta?). Tetraan pakatusta vaihtoehdosta tietysti löytyy ainakin Pirkalta luomu ja ilmeisesti sen kierrättävyys on aika ok kartonkijätteenä. Millä sisusta on pinnoitettu, en tiedä.

Tämä vain esimerkkinä siitä, millaisen ajatusketjun joutuu käymään jokaisen Hevi-osaston tuotteen kohdalla, jos haluaa OIKEASTI ekologista ja puhdasta ruokaa. Aika raskasta eikö? Enkä vielä edes lähtenyt kotimainen vs luomu akselille.

On väärin että ostaja pistetään näin hankalan valinnan eteen joka kauppareissulla.

Anonyymi kirjoitti...

juurikin avasin elämäni ensimmäisen kookospähkinän, nam!

näillä ohjeilla se kävi helposti:
http://vegaanikahvila.blogspot.com/2010/04/kuinka-kookospahkina-kesytetaan.html

en hirmusti tykkää siitä liemestä (en tiedä onko se samanmakuista kuin purkkijuomissa, niissä se yleensä on kai nuorista kookoksista kerättyä, mielelläni kuulen mielipiteitä! ) mutta kookoksen liha on karkkia mulle!!

kiitos kivasta blogista ja aurinkoista sunnuntaita!

Leena

Hanna kirjoitti...

Aivan totta, Helene, sun teksti. Sitten kun vielä omien kokkailujen lisäksi teet lapselle ruokaa (joka ei todellakaan riemusta kiljuen söisi samoja ruokia), ei aikaa juurikaan hirveästi jää kaikenlaiseen hifistelyyn. Loistavaa alkavaa viikkoa ja kokkailun iloa!

Anonyymi kirjoitti...

Tähän on pakko todeta, että luin joskus jostakin, olisiko ollut KuntoPlus lehdestä, että purkkitomaatti on itseasiassa tuoretta tomaattia parempi ja todellakin, huokeampi, vaihtoehto. Purkkitomaatissa tomaatin sisältämä terveellinen lykopeeni on jotenkin tuoretta tomaattia paremmassa ja tiiviimmässä muodossa. Eli voit ihan huoletta jatkaa purkkitomaatin syömistä jatkossakin:) Nipoilijat ja täydellisyyden tavoittelijat siirtyköön lukemaan muita blogeja:)

- Zandra

PUSSAUSKOPPI kirjoitti...

Hei löysin tämän blogin vasta nyt ja täytyy sanoa, että pidän hurjasti näkemästäni! Pakko jatkaa lueskelua vaikka kello on jo niin paljon,että pitäisi olla nukkumassa ;)

-anna-

Jaa blogikirjoitus kavereillesi