12. syyskuuta 2011

Kookospähkinän avaaminen

Kävin eilen Kampissa hieman pyörimässä. Yhtenä tavoitteenani oli ostaa kookospähkinä ja testata sitä, miltä se maistuu (tulin edellisessä postauksessani tunnustaneeksi etten ollut koskaan avannut kookospähkinää). Ajattein että se on jotenkin hyvin vaikeaa, sillä olin jo lapsena tutustunut M.A. Nummisen "Kuinka saisin rikki kookospähkinän?"-biisiin... Noh, ei se ihan niin vaikeaa ollutkaan. :D Kookospähkinä löytyi kaupasta, hintaa sillä oli noin 0,80€ (ei superpaha), joten nappasin sen ostoskärryyni. Teppo auttoi minua avaamisessa ja tässä ohjevideo siitä, kuinka sen voi tehdä (Tuota uunia emme kokeilleet, mutta muuten kyllä teimme ohjeen mukaan):

Ensinnäkin on pakko sanoa, että tuo kookosvesi maistui aivan kamalalle. Ei sitä voinut mitenkään juoda ja pakko myöntää, että oli se koko sisällyskin jotenkin pahaa, että epäilen koko kookoksen olleen pilaantunutta. Ilmeisesti se hyvänmakuinen kookosvesi tulee nuorista kookoksista.
P1120151
Kookosveden määrä, jonka yhdestä kookoksesta sai oli hieman alle 1dl.
P1120158
Eli kumpi siis voitti: kookosvesi mehupurkista vai kookoksesta?
Kookosvesi purkista voitti tällä kertaa, vaikka hinta onkin huomattavasti korkeampi, yleensä noin 2,9€-4,2€. Jos taas laskee suhteessa sen veden määrään, on hinta aika lailla sama (nyt en laske tuota kookoslihaa tähän). Alla olevassa kuvassa oleva purkki on kaupassa yli 4€.
P1120152

6 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta! Tutkiva journalismi kunniaan! =)

En ole guru kookosten tai kookosveden saralla. Pakko myöntää, että en ole itse avannut yhtään kookospähkinää. Voin siis hyvin olla harhateillä. Mutta joo, minun käsittääkseni se hyvä kookosvesi tulee nuoresta, vihertävästä kookoksesta, ei ruskeasta ja "karvaisesta". Ainakin ne kookosdrinksut, joita olen Thaimaassa ja Balilla juonut, olivat jo ulkonäöltään erilaisia. Ja kyllä sitä nestettäkin oli siellä sisällä aivan riittämiin.

Täytyy myöntää sivistymättömyyteni. En tiedä, onko kyseessä eri laji vai pähkinän eri kypsyysasteet. Mutta ulkomuoto, koostumus - ja mitä ilmeisimmin myös maku - ovat hyvin erit "vihreässä" ja "ruskeassa" kookoksessa. Heh, onpas tieteellistä ja selkeää....

More To Love!-Mimmi kirjoitti...

Liisa: Samaa mieltä. Mut nyt rupesin kyllä miettimään, että mites ne tosiaan eroo niin radikaalisti, se vihreehän on yleensä tosi iso pallo, vai käykö tolle kookokselle samanlainen viinirypäleestä rusinaks-ilmiö? :D

Helene kirjoitti...

@Liisa Kiitos! :) Olen kanssasi samoilla linjoilla, eli minulla ei ole mitään käsitystä kookospähkinöistä.. :D

@Mimmi Ei mitään hajua. Hyvä kysymys! :D

Anonyymi kirjoitti...

Lähes kaikki pähkinäthän on "vihreitä". Röpelöinen ja kova pinta on vasta "lihan" alla. Esimerkiksi saksanpähkinätkin on isoja ja vihreitä palloja, jotka kuorimalla saa itse pähkinän esiin. Sitten ne kuivataan.

Anonyymi kirjoitti...

Siinä esimerkiksi manteli: http://www.flickr.com/photos/84002613@N00/21812192/

Helene kirjoitti...

Kiitos kommentistasi ja opetuksistasi... Joka päivä oppii uutta. :)

Jaa blogikirjoitus kavereillesi