6. heinäkuuta 2011

Mistä olen luopunut ja mitä haluaisin vähentää

Ajattelin hieman listata asioita, joista luovuin viime joulukuussa kokonaan ja samalla jakaa omia ajatuksia siitä miltä niistä luopuminen on tuntunut.

Kana
Lopetin kanan syömisen yksinkertaisesti eettisistä syistä. Jokapuolelta sai lukea ja kuulla kaikkia kauhujuttuja broilerien tuotannosta ja sitten kaverit vielä kertoivat siitä kuinka tipuja imuroidaan kanalassa häkistä toiseen... En nyt tuosta jälkimmäisestä jutusta mene takuuseen, mutta ennen kuin toisin todistetaan (tai luomukanaa tulee kauppoihin), en koe tarvitsevani kanaa.
En ole kanaa ikävöinyt oikeastaan ollenkaan, sillä sen pystyy aika hyvin korvaamaan mm. katkaravuilla. Oma lempparisalaattini oli ennen kana-ceasar-salaatti, mutta tämän muutoksen myötä kana vaihtui katkarapuun.
P1080044
Karkit
Haluaisin sanoa, että olen luopunut karkeista kokonaan, mutta pakko minun on myöntää, että olen syönyt niitä aina silloin tällöin. Pääosin olen syönyt yli 70% suklaata. Karkkeja minun tekee aina toisinaan mieli ja yleensä haluan suklaata tai salmiakkia. Entinen salmiakkihimoni on kuitenkin kadonnut sen verran, että se iskee ainoastaan noin kerran kuussa ja silloin ostan pienen askin.

Tofu
Söin joulukuussa ja tammikuussa tofua melko paljon, mutta mitä syvemmälle näissä ruokajutuissa menin, sitä epäilevämmäksi olen muuttunut tofun suhteen ja en ole sitä syönyt vähään aikaan. Eli olen lukenut sen haittavaikutuksista jonkin verran ja en ole nyt sitten tehnyt sen suhteen vielä lopullista päätöstäni. Lisäksi en ole erityisemmin koskaan pitänyt tofun mausta, joten en sitä kauheasti tule syömään jatkossa.

Kahvi
Kahvia olen juonut yhden kupin joulukuun jälkeen. :D Join sen yksi päivä töissä ja on kyllä pakko sanoa, että ainoa ajatukseni siitä oli, että "en minä tätä enää tarvitse". Tämä oli aika jännä huomata, sillä ennen olin oikein superkahviaddikti. Kahvi siis pysyy poissa ruokatottumuksistani vielä pitkään ja ehkä lopullisesti.

Limut ja energiajuomat
Olen juonut limua muistaakseni vain kerran joulukuun jälkeen ja se oli silloin kun olin kipeänä (halusin jaffaa). Energiajuomia meni ennen noin 4-5/vko, eli aivan liikaa. En ole kumpaakaan kaivannut ollenkaan ja en usko että minusta tulee enää limujen juojaa ikinä.

Einesruoat
En ole koskenut kaupan valmisruokiin (pitsat, Thai-kuutiot, lihapullat, lohikiusaukset jne.) joulukuun jälkeen. Jotain Valion keittoa olen ostanut, mutten muita. Enkä ole einesruokia ikävöinyt ollenkaan. Itse asiassa minun on täll hetkellä todella vaikea ymmärtä miksi ennen söin niitä, sillä ne eiv ät edes maistuneet hyvälle.  Mikroaaltouuni on meillä heivattu jääkaapin päälle odottamaan totaalista lähtöä. Kun ei ole mikroa, ei einesruokien ostoa edes ajattele.

Mehut
En juo mehua enää oikeastaan ollenkaan, jollei se ole itsepuristettua. Käytännössä olen juonut mehua ehkä neljä kertaa joulukuun jälkeen ja en enää oikein osaa ajatella, etä minkä kanssa joisin mehua muuta kuin yksinään ja silloin ainoastaan itse puristettu mehu voittaa.

Sitten muutamaan asiaan, joita haluaisin vähentää:

Sipsit ja popcorn
Olin tänään katsomassa Transfromersia ja kauheassa nälässä ja suolan puutteessa tulin syöneeksi poppareita. Nyt se kyllä hieman ketuttaa, mutta toivottavasti ei tule tavaksi. :) (Ei tule, lupaan!)

Juustot
Rakastan juustoja (etenkin fetaa, chevreä ja sinihomejuustoa) ja periatteessa voisin syödä niitä vaikka joka päivä. Olen juustovalinnoissa pyrkinyt suosimaan vuohen- ja lampaanmaitopohjaisia juustoja. Juustoja menee koko ajan vähemmän ja vähemmän. Eli hyvässä suunnassa ollaan.
Alia
Leipä
Leipä on kinkkinen juttu, sillä pidän siitä niin paljon. En haluaisi siitä oikein luopua, mutta samalla tiedostan sen, että kroppani ei sitä tarvitsisi. Lisäksi leivän mukana tulee helposti mm. juustoa, mikä olisi parempi syödä sellaisenaan tai vaikka viinin kanssa. En muuten nyt muista mistä koulun materiaaleista luin (se oli jonkun dieetin teoriasta), että viinin kanssa tulisi aina syödä juustoa. Sehän passaa! :D
Leivässä olen suosinut luomua ja lisäaineettomia leipiä. Lisäksi mielummin tummaa leipää kuin vaaleaa.

10 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Itse olen kasvissyöjä ja ihmeen usein kuulen kommentin, että "etkö syö edes kanaa?" Ai miten niin "edes kanaa", sanoisin mielummin, että en ainakaan kanaa!

Tofu-asiaan olen hävettävän vähän perehtynyt, ehkä siksikin, että se on niin helppo proteiinin lähde. Kirjoituksesi sai kuitenkin miettimään asiaa. Voisitko kertoa lisää syistä, miksi olet tofusta luopunut?

Leivän ja juuston suhteen olen samoilla linjoilla. Leipää syön helposti ihan liikaa ja siitä tulee turvonnut olo. Ja juusto on vaan niin hyvää :o)...

Olen kokeillut myös karppaamista, mutta se ei ollut minun juttuni. En jaksanut lenkillä sitäkään vähää, kuin normaalisti. Yritän pitää leivän (ja pastan!) enemmän herkkuna, kuin arkiruokana, niin pysyy homma jotenkin aisoissa.

Tässä samalla kiitän inspiroivasta blogista! Ja laita vaan se vanha kuva näytille :o). Itselleni on käynyt niin, että olen ollut sen 2-3kg:n päässä tavoitteestani jo noin vuoden ajan! Toisaalta ihan hyvä, että tässä on pysynyt, mutta alkaisi vihdoin olla aika tehdä asialle jotain.

Tiia kirjoitti...

"En haluaisi siitä oikein luopua, mutta samalla tiedostan sen, että kroppani ei sitä tarvitsisi. "

Eikö ruokavaliossa kuitenkin ole hyvä olla myös jotain, mitä yksinkertasesti vaan haluaa syödä ja jota tekee mieli? :) Ei sitä tietenkään joka päivä leipää tarvitse mussuttaa, mutta itselleni on ainakin tärkeää se, että välillä syö muutakin kuin vain sitä, mitä välttämättä tarvitsee. :D

Anonyymi kirjoitti...

Ostin tänään Anton&Anton:sta luomubroileri, sitä siis löytyy :)

Katso leivissä kuitujen ja lisäaineiden määrää enemmän kuin väriä, vaalea leipä voi olla terveellisempi kuin tumma :)

Olen samaa mieltä Tiian kanssa, terveellinen ruokavalio ei ole liian tiukka. Terveellisyys on myös kyky olla rento ja nauttia.

Peppi :)

wilma kirjoitti...

Ajattelin juuri samaa kuin Tiia.. Mielestäni paljon terveellisempää on säilyttää ruokavaliossa myös rentoutta ja tiettyjä ruoka-aineita joita syö vain nautinnoksi hyvällä omallatunnolla. Täydellinen terveellisyyden maksimointi voi olla aluksi ehkä kropalle terveellistä, mutta mielelle se ei ole...

Itse ainakin huomaan, että siinä vaiheessa on joku pielessä kun ruisleipäpalasta tulee morkkis. :)Jos sitä oikeasti tekee mieli, niin kai sitä kroppa jollain muotoa tarvitsee?! Blogin mukaan näyttää, että syöt jo nyt todella terveellisesti, eikä leipä tai popcornit silloin tällöin ole todellakaan pahe pahimmasta päästä! :)

Mutta hienoa, että olet pystynyt luopumaan monesta epäterveellisestä jutusta helposti. Itse esimerkiksi limsat ja mehut jäi myös yhdeltä istumalta, eikä kertaakaan ole tehnyt mieli.. Muutenkin oon sun kanssa kyllä aika samoilla linjoilla noista ruoka-aineista.
Kiinnostaisi kuitenkin tietää, miksi et juo kahvia ollenkaan? Tai ymmärrän, että jos ei enää tee mieli jne. niin turhahan sitä on juoda, mutta kahvin terveellisyydestä kun voi olla niin montaa mieltä, niin olisi kiva tietää sun kanta asiaan?
Ja myös Jennin tapaan haluaisin tietää noista Tofun haittavaikutuksista enemmän, että jos joskus jaksat niistä kirjoitella niin olis hyödyllistä! :)

Taina - MoveMe kirjoitti...

No minä olen jotain huhuja kuullut tofusta, mutta tahdon kuulla sinun tosiasiat, joita olet koulussa oppinut (?). Ehdottomasti jakoon nämä jutut!

Leipä on itselle sellainen, että sitä tekee mieli, se on kuin huumetta. Mutta kroppa sitä ei tarvitse, päinvastoin leipä turvottaa. Että jos sitä sallittua pahetta pitää jostain hakea, niin mieluummin vaikka ne popparit :)

Sammy kirjoitti...

Tämän jutun jälkeen jäi kaihertamaan, että mitä oikein loppujenlopuksi syöt?
Havahduin siis tässä, että omasta mielestäni olet menemässä turhan pitkälle. Vähän kuin joku, joka haluaa laihduttaa ja sitten ei pystykkään lopettamaan, vaan menee anoreksian puolelle, kun on mukamas liian lihava. Blogiasi kun lukee, tulee mieleen, että meneekö jo hieman yli sinänsä, että tunnut hakevan vielä vaan terveellisempää ja terveellisempää vaihtoehtoa, vaikka nyt tuntuu kyllä, että elät jo hirmu terveellisesti!

Oletkos siis miettinyt, että eikö tämä riitä jo? Tiiän, että haet jotain tavoitepainoa, mutta loppujenlopuksi, eihän se ole se paino, se on se, miltä peilistä katsottuna näyttää. Jos siis mekossa näyttää olevan mahan kohdalla pinkeää, niin eikun vatsalihaksia tekemään, kun kerran et ole mikään lihava :)

Ja tuntuu, että rankaiset itseäsi pienestäkin asiasta. Tottakai leffassa voi syödä vähän poppareita tai enemmänkin! Elät jo niin terveellisesti, että itselleen on jopa pakko suoda hieman vapaata, ennenkuin se menee liian pitkälle ja elät vain sillä ajatuksella, että en syö tuota, kun se ei ole terveellistä.
Varmasti muutkin terveellistä elämäntapaa harjoittavat joskus ostavat sen suklaapatukan tai antavat itsensä syödä poppareita elokuvissa. Se on sitä rentoutumista ja jopa itsensä palkitsemista. Ei se tapa, jos esim. kerran viikossa vaikka ostaa itselleen pienen suklaapatukan.

Mietihän nyt itseksesi, että oletko onnellinen jo siitä, mitä sinulla on vai haluatko vielä rajata ja etsiä niitä terveellisiä vaihtoehtoja?
Ja entä sitten, kun ruokavaliossa, liikunnassa, arkirutiineissa jne. ei ole enää mitään 'epäterveellistä'? Oletko tyytyväinen, kun ei tarvitse enää muuttua taikka etsiä? Vai kaipaatko kumminkin niitä muutoksia kokoajan elämääsi?

Eipä mulla muuta, hienoo, että olet omistautunut asialle, mutta mieti, missä kohtaa se raja kulkee!

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni kana on muodostunut ongelmaksi proteiinin saannin kannalta. Urheilen paljon ja siten myös proteiinin tarve on suuri, mutta vatsani ei yksinkertaisesti kestä soijaa. Maitotuotteita käytän paljon proteiinin saantiin, mutta pelkästään niiden varassakaan en viitsisi olla. Kohtuus kaikessa, niin se kai on? Siten olen kanaakin syönyt, muutaman kerran viikossa. Paha mieli on silti tipuparkojen puolesta.

Tuntuu, että nykyään ruokailusta on tullut TODELLA hankalaa, kun tulisi ottaa huomioon ruoan hinta, kaloripitoisuus ja ravintoarvot eli "terveellisyys", ekologisuus ja eettisyys. Vaihtoehdot alkavat olla vähissä, ainakaan opiskelijabudjetilla ei kaikkea voi saada.

-Ansa

Helene kirjoitti...

@Jenni Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä sinun kanssa tuosta kanasta! :) Koetan kirjoittaa tuosta tofusta. Aihe on erittäin kiistelty... Katsotaan jos saisin sen kirjoitettua ennen reissuani tai sitten sen jälkeen.
Laitan kuvan tässä kohta puolin. :) Otan siitä vertailukuvan vain ensin.

@Tiia Kiitos kommentistasi! Hyvä pointti ja pyrin tekemään niin. En usko, että luovun missään vaiheessa leivästä kokonaan, mutta halausin löytää sille sellaisen parhaan ratkaisun miten sen voisi korvata. Ehkä leivän suhteen minulla on isoimmat haasteet leivän päällisissä. Minun pitäisi kehittää joku hyvä kikhernetahnajuttu tai joku muu, sillä tällä hetkellä leivän päällisenä tulee pääosin juustoa. Eli kaipaisin tähän hieman rikkaimpia vaihtoehtoja. :)

@Peppi Kiitos vinkistä! Pitää käydä ostamassa. :)

@Wilma Kiitos kommentistasi! Laitan tofusta juttua myöhemmin (kun kerkeän). Ruisleipäpapasesta ei saisi tulla morkkista! Siinä olen kanssasi samaa mieltä. Kahvin lopetin yksinkertaisesti siitä syystä, että olin siihen niin riippuvainen. Join kahvia aivan liikaa ja se oli siitä syystä pakko lopettaa. En usko, että pystyisin juomaan sitä enää normaalisti, vaan kahvia meni useita kuppeja päivässä, joskus 8-10 kuppia... Nyt puolen vuoden jälkeen en enää kaipaa kahvia ja en halua juoda sitä. Ennen jois sitä väsymykseeni, mutta nykyisin en ole sillä tavoin enää väsynyt että tarvitsisin kahvia tai energiajuomia. :)

@Taina Kiitos kommentista. Itse suosisin mielummin leipää kuin poppareita. :)

@Sammy Kiitos kommentistasi. Sait miut ajattelemaan ja kirjoitin äsken uuden postauksen, jossa käsittelen hieman sinun nostamiasi asioita. Ruoista luopumisen tulee tosiaan alkaa sillä, että mietitään se mitä lisätään. :)

@Ansa Olen kanssasi niin samaa mieltä, että ruoasta ja sen ostamisesta/syömisestä on tullut todella hankalaa. Itse olin ennen aivan hukassa ja juuri tuosta syystä päädyin kouluunkin (IIN). Opiskelijabudjetti myös rajoittaa pajon ja eettinen syöminen hankaloituu sitä myötä paljon. :(

jarna kirjoitti...

Itse join kahvia jossain vaiheessa pannullisen, nykyisin 1-2 kuppia päivässä, olen siis onnistunut kohtuudessa tässä asiassa. Tänäänkin join kupillisen kahvia aamulla ja valkoista teetä jatkeeksi, kun olisi tehnyt mieli toista kupillista=)

Johanna kirjoitti...

Olen itse onnistunut tuon leivän kanssa niin että jättänyt leivät/viljat kokonaan pois, eikä tee enää mieli. Tofua tai soijatuotteitakaan en käytä niiden mahdollisen geenimuunnellun alkuperän takia. Leivän pois jättäminen on auttanut myös muuhun hiilarihimoon, karkkeihin jne. Ilman kanaakin proteiinia saa mukavasti lohesta, punaisesta lihasta ja maitotaloustuotteista. Toisaalta en myöskään näe mitään ongelmaa leivän syönnissä itsessään. Kannattaa kokeilla mikä sopii itselle. Hillareiden rajoittaminen saattaisi vielä buustata painosilaskua jos sitä mielit. Minusta vaikuttaa kuitenkin että ruokavaliosi on aika terveellä pohjalla ja postauksiasi on hauska lukea.

Jaa blogikirjoitus kavereillesi