9. huhtikuuta 2011

Opinnoistani kiinnostuneille

Sain lukijaltani Minnalta sähköpostin ja hän kysyi siinä muutaman kysymyksen liittyen Institute for Integrative Nutrition -kouluuni. Päätin julkaista kysymykset ja vastaukset täällä, jotta myös muut asiasta kiinnostuneet pääsisivät kuulemaan ajatuksiani. :)

Miltä on opiskelu tuntunut?
Opin koko ajan uutta tietoa ja se on ollut minusta aivan huippua (olen aina nauttinut uuden oppimisesta). Olin viime vuonna vielä aivan hukassa ruoka-asioissa, mutta nyt alkaa homma kirkastua. Olen siitä syystä paljon energisempi ja positiivisempi. Eri alojen asiantuntijoiden luennot ovat olleet todella inspiroivia, kuten mm. David Wolfen raakaravintoluento. Se pysäytti minut kirjaimellisesti. :D Tämä opiskelu on sopinut minun elämänrytmiini hyvin ja olen nauttinut kaikesta siitä uudesta tiedosta, jota olen oppinut. Tällä hetkellä minua ei kaduta ollenkaan se että aloitin opiskleuni, mutta osamotiivini olikin saada omat ruokailuni kuntoon. Siinä suhteessa minulle on tapahtunut iso muutos ja olen tästä kiitollinen. Ilman kouluani en olisi nyt tässä. Tietysti Jukka Harjua (joka on ottanut minut testaamaan bootcampiaan) pitää myös kiittää ja omaa itsekuria. :)
P1060671
Vaikuttaako paikka luotettavalta ja ammattimaiselta; kunnon koululta?
Kyllä minusta. Tietysti se poikkeaa normaaliopinnoistani mm. Kauppakorkeakoulussa ja Taikissa, sillä kaikki tehdään tässä Nykin koulussa etänä. Lisäksi IIN:ssä on todella paljon myös konkreettisia asioita (joita ei mm. kauppiksessa ole), kuten ruoanlaitto-dvd. :D Tämä oli minulle juuri sopiva juttu, koska en ennen tehnyt ruokaa. Alussa sain myös kaupassakäyntidvd:n :D . Tämäkin oli juuri hyvä juttu minulle, sillä aloin käydä kaupassa uusin silmin. Voi kuulostaa hölmölle, mutta olinkin todella pihalla näissä jutuissa.
Minkään asian suhteen ei koulussani ole ollut ongelmia. Tietysti se, että olen Suomessa on haastanut minua hieman. Oma healthcoachini asuu Jenkeissä ja keskustelemme vain Skypen kautta (se on ihan ok, mutta kaikille ei ehkä) ja kieli (englanti) voi joillekin asettaa ongelmia. Maksuni kanssa oli alussa pientä säätöä, mutta kun se saatiin joulukuussa hoidettua, on kaikki sujunut mallikkaasti. Kouluni yhteyshenkilöt ovat avuliaita ja vastaavat kysymyksiin nopeasti.
Lyhyesti sanottuna minusta kouluni on luotettava ja erittäin ammattimainen. Itse asiassa kouluni takia minusta on tullut jopa hieman kriittinen aikaisempiin kouluihini.
P1060341
Miten etäopiskelu on sujunut, onko tukea ja apua saatavilla helposti?
Tämä kohta on sellainen asia, että se riippuu hirveästi tyypistä onnistuuko etäopiskelu vai ei. Minulla se on onnistunut ja olen itse asiassa pitänyt siitä, että voin vaikka työmatkalla lentokentällä katsoa luennon jos siltä tuntuu sen sijaan, että raahautuisin jonnekin luentosaliin. Töiden ohella tämä on siis toiminut todella hyvin.
Tukea ja apua on aina saatavilla ja koulumme yhteisö toimii netissä paremmin kuin hyvin, sillä kaikki ovat todella motivoituneita. Usein myös opiskelijat auttavat toinen toisiaan.
Suomessa on muutama opiskelija ja IIN:stä valmistunut. Olen tavannut myös heidät livenä ja he ovat kaikki todella avuliaita ja ystävällisiä sekä mukavia, eli uskon että myös he auttaisivat minua hädän tullen.
Studying
Paljon opinnot tulevat maksamaan?
Omat opintoni maksoivat noin 3500€. Sain siihen hieman alennusta ja tukea (kannattaa laittaa kysely kouluun siitä, että millä hintaa sinne pääsisi). Oma maksuni määräytyi mm. sen mukan kuinka pitkällä aikavälillä halusin tuon maksun suorittaa. Itse maksoin sen 500, 1000, 1000 ja 1000 euron erässä ja nyt se on maksettu. Jee! (Oli kyllä onnen päivä se kun maksoin viimeisen erän... Tuo 1000€/kk on aika kova summa maksettavaksi joka kuukausi ainakin minun budjetilleni). Jos summaa haluaa maksaa kaksi vuotta, on kokonaissumma luonnollisesti isompi.
P1040948
Onko koulutukseesi ilmoittautuminen helppoa?
Kyllä. Kouluni sivuilla on mm. chat, joka on avoinna aika usein (huomaa aika-erot). Sen kautta keskustelin ensimmäisen kerran kouluni edustajan kanssa. Tilasin myös kouluni esitteet netin kautta. Muistaakseni kouluuni rekisteröityy viralliseksi jäseneksi kun on maksanut ensimmäisen summan. Silloin myös aloituspaketti lähtee postissa sinulle (sisältää mm. kirjan ja iPodin, jossa luentoja, kts. kuva alla).
P1040884
Työskenteleekö Suomessa paljon täältä valmistuneita ihmisiä? 
Muutama tällä hetkellä... Tietojeni mukaan kolme. :) Yksi heistä on Nita Arpiainen, jonka olenkin maininnut blogissani hetki sitten. Hän on aivan huippu tyyppi. Hänen tapahtumasivuaan kannattaa pitää silmällä, sillä veikkaan että nyt ja tulevaisuudessa hän tulee järkkäämään vaikka mitä mielenkiintoista. :) 
Kati Varis on valmistumassa koulusta ja hän on alkanut jo tehdä omaa healthcoachausta. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja ja myös aivan ihanan positiivinen tyypi. Pirkko Tavaila on kolmas suomalainen IIN:stä, joka on perustanut yrityksen EatBeNow. Hän on (ylläripylläri) myös aivan ihana persoona. :) Lisäksi Vilma Helminen on valmistunut koulusta, mutta hän asuu parhaillaan Jenkeissä. 
Suosittelisitko (tässä vaiheessa opintojasi) paikkaa myös muille?
Suosittelisin niille, joita aihe kiinnostaa ja joilla on palava intohimo opiskella ruokaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä asioita. Koulussani käsitellään myös paljon sitä kuinka healthcoach-bisneksen saa pystyyn, eli tavoite on se, että opiskelija aloittaisi työt tämän aiheen parissa yrittäjänä tai jossain muussa muodossa. Omalta osaltani näin tuskin tulee käymään, sillä olen niin onnellinen nykyisissä töissäni, mutta katsotaan minne matka vie. Ehkä rakennan jonkun terveyteen liittyvän nettisivuston. :) Sitä olen miettinyt aina silloin tällöin. 
Itse hakeuduin kouluun, sillä Vilma Helminen suositteli sitä. Ja lyhyesti sanottuna, IIN on muuttanut elämäni erittäin positiiviseen suuntaan. Eli en ottaisi sitä pois mistään hinnasta ja koen jo nyt, että se on ollut hintansa väärti, sillä voin niin paljon paremmin ja olen oppinut joka päivä niin paljon uusia asioita. Jos haluaa päästä kouluni perustajan Joshua Rosenthalin ajatuksiin sisään, kannattaa muuten ostaa vaikka tämä kirja. Se tulee tuossa aloituspaketissa mukana ja sen luin heti elämäntaparemppani alussa. Voin suositella kyseistä kirjaa, eikä se ole kovin kallis (noin 15€). Koulussa käydään syvemmin läpi kaikkia kirjassa esitettyjä asioita.
P1040885
Tästä tuli nyt aika yltiöpositiivinen postaus, mutta en oikeasti keksinyt oikein mitään negatiivista sanottavaa. Tietysti tuo koulu ei ole kaikille, ei ole myöskään Taideteollinen tai Kauppakorkea, mutta jos oma kiinnostus nojaa tuohon suuntaan, niin uskoisin että koulusta olisi sinulle hyötyä. Hinta on tietysti este monille ja en itse opiskelijana olisi tuonne voinut lähteä. Nyt kun olen jo työelämässä, pystyin lohkaisemaan tuon koulun summan omasta budjetistani.

8 kommenttia:

Manna kirjoitti...

Tämä koulutus kuulostaa ihan superhyvälle! Tällä hetkellä hinta on kyllä este, mutta ehkä joskus työelämään siirtymisen jälkeen tuo 3500 euroa ei veisi koko taloutta. :)

Anonyymi kirjoitti...

paljon sait alennusta? Olen ollut postituslistalla muutaman kuukauden ja tarjouksia tulee 300-1000€ alennuksella.
-Helinä

askoa kirjoitti...

Satuin lukaisemaan tämän sun postauksen tästä IIN:stä ja sitten löysin tämän...
http://www.credentialwatch.org/reports/iin.shtml
jossa todetaan, että koulu ei täytä oikeastaan mitään vaatimuksia joita edellytetään normaalisti ns. ravintoterapeutin tms koulutukselta. Ja nimikkeenä Health Coach saattaa antaa joillekin valheellisen vaikutelman asiantuntijuudesta, jota ei kyllä vajaan vuoden koulutuksen jälkeen voi olla. Ruokavalioon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyy paljon muutakin kuin erilaiset "dieetit"... mm. tietämystä kemiasta ja ihmisen fysiologiasta.
Itse sain ko. yrityksen sivuilta mielikuvan herbalife-tyylisen, lähes pyramidihuijausta lähentelevän, elämäntapaohjaajan "koulutuksesta", jota ei missään nimessä voi pitää ravinto-opin asiantuntijana.

Helene Auramo kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Helene Auramo kirjoitti...

@Manna Olen ollut tähän tyytyväinen kaikin puolin. Olen oppinut löytämään oman ruokavalioni.

@Anonyymi Alennus on tuota samaa luokkaa, tosin dollareissa. :)

@askoa Kiitos kommentistasi ja hyvä kun toit asian esiin. Kyseessä ei ole mikään ravintoterapeutin koulutus. Ja se on hyvä muistaa. Itse en ole kokenut että health coach olisi harhaanjohtava nimitys millään tavalla (itse en aio ruveta health coach -yrittäjäksi).

IIN:ssä käydään läpi yli 100 erilaista dieettiä ja näiden edustajat kertovat omat näkemyksensä kyseisistä suuntauksista. Minusta koulu on yleissivistävä ja antaa hyvän pohjan muiden ohjeistamiselle, mutta siinä on myös puutteita. Esimerkiksi joissain sairauksissa en pystyisi antamaan mitään ohjeita.

Se tulee myös muistaa, että kuten missä tahansa ammatissa, jos et ole sydämellä mukana siinä mitä teet (ja aktiivinen oppimaan myös töiden/koulun ulkopuolella), ei kannata tähän ryhtyä.

En ole kokenut tätä koulua huijaukseksi missään mielessä ja itselläni on kuitenkin yliopistotason koulutus takanani. Monessa suhteessa olen kokenut sen jopa paremmaksi kuin yliopiston (ja kokemukset Kauppakorkeasta ja Taideteollisesta). Tietysti yhden vuoden opinnoilla ei kovin pitkälle pääse missään koulussa ja se tulee muistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa!Olen Matti myöhänen, mutta erittäin kiinnostunut koulusta ja miettinyt tätä jo pari kuukautta. Voiko opiskelun suorittaa töiden ohella, elikkä onko mahdollista tehdä täyspäivästä työtä koulun ohella?

HelloHelene kirjoitti...

@Anonyymi. Tämä onnistuu kyllä. :) Aikaa on miulta mennyt noin 3-4h/vko ja tietysti päälle sitten omat innostukset (kokkailut kotona ja omat itsenäiset opiskelut).

Helinä kirjoitti...

IIN:n sivuilta saa ladata Joshua Rosenthalin kirjan Integrative Nutrition, joka sinullakin näkyy noissa kuvissa. On pitkästä aikaa tosi mielenkiintoinen ja uutta näkökulmaa antava kirja.
Joten kovasti alkaa jälleen kiinnostamaan nuo opinnot :)

Jaa blogikirjoitus kavereillesi