8. maaliskuuta 2011

The air and home

Luin tuossa kouluni materiaaleja ja yhden luennon aiheena oli happi. En ollut tiennyt entuudestaan/muistanut (ehkä se on ollut joskus ala-asteella), että ennen happea oli paljon enemmän ilmakehässä kuin nykyään. Fossiililöydöt osoittavat, että happea on ollut joskus aikoinaan jopa 35% ilmasta. Nykyisin happea on vain noin 20% ja monessa isossa kaupungissa happea on ilmakehästä vain 12-15%. Jos tämä osuus menee alle 7%, se ei ole enää ihmiselle kelvollinen.
Itse asun Hämeentien varressa ja tuulettaminen ei ole erityisen suositeltavaa sillä ikkunat ovat suoraan Kurviin ja Hämeentielle. Tästä syystä meidän tulisikin Tepon kanssa panostaa kotimme parempaan ilmanlaatuun muulla tavoin. Helpoin asia on ostaa kasveja. Suosituksen mukaan jokaista 10 neliömetriä kohden tulisi olla noin kaksi kasvia. Mitä enemmän kasvilla on lehtiä, sen parempi. Kun luin tämän, vilkaisin saman tien kämppäämme ja tajusin, että noiden salaattien ja persiljoiden lisäksi meillä on vain yksi kasvi ja se on iso (lähes korppu) kaktus ja meillä tulisi olla niitä yhdeksän tämän kokoisessa kämpässä!!! Ei tänne kyllä mitenkään mahdu niin montaa... Noh, voitte tietysti arvata miten kävi... Päädyin heti seuraavana päivänä Kampin kukkakauppaan ostamaan uuden viherkasvin... :D  Senkuva on tuossa alla:
P1070723
Tepon vanhemmilla on kukkakauppa ja veikkaan, että hänen vanhempansa osaisivat suositella meille joitain hyviä viherkasveja... Sellaisia mahdollisimman helppohoitoisia. Pitääkin selvitellä asiaa... :)
P1070725I've been studying health coach issues this week and the topic has been "the air". The more I read the more I start to worry about the air condition at our home... We difinately need more plants to keep the oxygen level a bit better... Read more about the subject here

10 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Kun kevätaurinko pilkistää on aina ihana hommata virheyttä ympärille kasvamaan. Minä tosin onnistun liian usein/nopeasti hoitelemaan ne vihreät pois elävien kirjoita, mutta ihania ovat. Onneksi suuri limoviikuna kestää vuodesta toiseen epämääräisempääkin hoitoa. :)

Saara kirjoitti...

Kiitos sinun kun sekosin totaalisesti tänään ekolossa ja lifessä :) tuli ostettua vehnänorasjauheesta lähtien kaikkea.. msm oli loppu molemmista paikoista joten sen metsästys jatkuu :) Oletko tutustunut Hakaniemen hallin luomupuotiin? Jollet niin suosittelen lämpöisesti, varsin kohtuuhintaista ja takuulla tuoretta tavaraa. Sinua voi totisesti jo kutsua inspiraatioguruksi, niin sinun jalanjäljilläsi tässä jo ollaan! kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

naapuri ;)

Kaoka kirjoitti...

Kasvien kohdalla kannattaa muistaa se, että ne eivät vain tuota happea hiilidioksidista ja näin automaattiesti jotenkin paranna ilmanlaatua, vaan kasveissa on huomattavia eroja niiden hyötysuhteen suhteen ja ne myös valohengittävät ja kuluttavat itsekin happea :) Jos yhtään kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin tähän kasvien hiilimetaboliaan ja kaasujenvaihtoon, että löytää parhaiten ne itseä palvelevat kasvilajit! (Eikä tule "huijatuksi" ja hommaa kasvia, jonka hyötysuhde ihmisasunnossa on tyyliin nolla)


Parhaita makuhuonekasveja ovat esimerkiksi kasvit, joilla on C4 tai CAM metabolia, koska niillä hiilensidonta tapahtuu yöllä ja näin ne "puhdistavat" ilmaa (:

Hattara kirjoitti...

Hei Kaoka,

osaisitko antaa neuvoja siitä, mitkä olisivat aloittelijalle helppoja turvallisia ilmaa puhdistavia kasveja? Ja vieläpä sellaisia, joita olisi kohtuuhelposti saatavilla Suomessa. Jos tiedät mistä tuntemiasi kasveja, joilla on mainitsemasi C4 tai CAM metabolia on saatavilla, laittaisitko vinkkisi jakoon? :)

Kiitos avustasi jo etukäteen!

Helene kirjoitti...

@Outi Limoviikuna voisi olla ihana myös meille! Pitää laittaa harkintaan ehdottomasti!

@Saara Tää sun kommentti piristi kyllä päivää. Nauroin oikein ääneen kun luin sitä. :D Kiva olla inspiraation lähteenä. :)

@Anonyymi :) Tää on hyvä paikka asua, eikö? :)

@Kaoka Kuten @Hattara tuossa sanoikin, olisi kiva kuulla mitkä kasvit ovat hyviä! Vinkit jakoon! :)

Kaoka kirjoitti...

Helppohoitoisista kasveista minun on turha sanoa mitään, olen ihan käsi käytännön kasviasioissa (kaktuskin on tullut tapettua) :D

C4 kasveista tutuin kaikille lienee hamppu, ja se sitoo jopa 2-3x paremmin hiilidioksidia kuin muut kasvit. CAM- kasveja ovat näistä tutuista kasveista ainakin jukkapalmu, kaktukset, agavet ja ananas. Muita hyviä ilmaapuhdistavia kasveja ovat sitten esim. Anopinkieli, kultaköynnös, muratti ja sulkasaniainen, erityisesti tuota kultaköynnöstä tuntuvat makuuhuonekasviksi suosittelevan.

Kaikkia nuita kehutaan olevinaan helpoiksi kasveiksi, mutta en tiedä sitten, itse alan olla jo aika skeptinen kun kaikki kuolee sitä nopeammin mitä enemmän yritän hyysätä. :/ Jos hankit nuita kasveja niin raportoi toki joskus, että miten menestyvät! :)

Hattara kirjoitti...

Kiitos vinkeistäsi, Kaoka!

Tietääkö kukaan vielä sitä, mistä Helsingissä saisi ostaa näitä Kaokan luettelemia kasveja: anopinkieli, kultaköynnös, muratti ja sulkasaniainen?

Murattia varmasti saa useimmista kukkakaupoista, mutta miten mahtaa olla noiden muiden laita?

Hattara kirjoitti...

Tässä teidän kaikkien iloksi vielä vihersisustamiseen liittyvä linkkivinkki:

www.viherkasvit.com/pdf/asiakaslehti.pdf

sienitukka kirjoitti...

Omista kokemuksista voin ainakin sanoa että Kultaköynnös on helppohoitoinen kasvi, Silloin tällöin kun vain muitelee kastella. Istuttaa vaikka altakasteluruukkuun niin hyvin kasvaa. Ja lisääminenkin hoituu helposti kun leikkaa köynnöksen poikki ja juurruttaa vesilaissa.

Jaa blogikirjoitus kavereillesi